1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen reportaasi Turkin ja Syyrian rajalta: Siviilejä kuollut molemmin puolin rajaa, sotilasoperaatio jatkuu

Rajaseudulla turkkilaiset eivät syytä konfliktista presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallintoa vaan Yhdysvaltoja ja kurdin PKK-järjestöä.

Turkin hyökkäys
Miehet kantavat arkkua.
Yhdeksänkuisen vauvan hautajaissaattueeseen osallistui runsaasti väkeä Akçakalen kaupungissa Turkissa.Kemal Aslan

AKÇAKALE, TURKKI Pikkuruinen arkku laskettiin perjantai-iltapäivällä maahan Akçakalen rajakaupungissa Kaakkois-Turkissa.

Kaupunki sijaitsee Syyrian vastaisella rajalle.

Arkussa makasi yhdeksänkuisen vauvan Mohammed Omarin ruumis. Mohammedin syyrialaiset vanhemmat olivat aiemmin paenneet sotaa Turkin puolelle Syyriasta, mutta täältäkään he eivät löytäneet turvaa.

Mohammed-vauva oli toinen Akçakalessa kuolleista siviileistä sen jälkeen, kun Turkin aloittama sotaoperaatio "Rauhanlähde" alkoi Koillis-Syyrian kurditaistelijoita vastaan.

Mies pitää puhetta.
Hautajaisissa kuultiin voimakkaita puheenvuoroja.Kemal Aslan

Taisteluja käydään vain satojen metrien päässä Akçakalesta, syyrialaisessa Tal Abyadin kaupungissa.

Pieneen Turkin lippuun käärittyyn arkkuun kiinnitetyssä lapussa luki: "Marttyyri Mohammed Omar".

– Allahuakbar! Jumala on suurin, huusi hautajaisiin osallistunut väkijoukko hautajaisrukouksen jälkeen.

Syyllinen: Amerikka

Hautajaisväestä syyllinen lapsen kuolemaan oli selvä. Se ei ollut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin hallinto, joka oli operaation aloittanut, eikä se ollut Syyrian kurdit, joiden alueelle oli hyökätty tykistötulella ja ilmaiskuin.

Monen surijan mielestä syyllisiä olivat Amerikka sekä kurdien aseellinen PKK-järjestö, jota vastaan Turkin joukot ovat sotineet 35 vuotta.

Kun yhdysvaltalainen TV-kanava haastatteli hautajaisväkeä, akçakalelainen mies kiihtyi niin, että hyökkäsi toimittajan kimppuun ja poliisi joutui puuttumaan tilanteeseen.

.

Poliiseja ja rukoilijoita
Poliisi valvoi perjantaisen rukoushetken sujumista Akçakalessa.Kemal Aslan

”Kirurgisen tarkka operaatio”

Syyrian puolella Kurdien Punainen puolikuu vahvisti ainakin 17 siviilin kuolleeksi perjantaihin mennessä Turkin iskuissa.

Kun operaatio "Rauhanlähde" alkoi keskiviikkona tykistötulella ja ilmaiskujen sarjalla Koillis-Syyrian kurdien hallussa oleviin kaupunkeihin, Turkki sanoi aikovansa tyhjentää alueen kurdien YPG-joukkojen taistelijoista. Nämä joukot Turkki rinnastaa PKK-järjestöön.

Turkki on luonnehtinut operaatiotaan "kirurgisen tarkaksi" — niin tarkasti yritetään välttää siviiliuhreja, Turkki sanoo.

Akcakale
Turkin puolella rajaa sijaitsevassa Akçakalen kaupungissa on vahvistettu kuolleen kaksi siviiliä. Kuva torstailta.Kemal Aslan

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat varoittaneet laajamittaisen humanitäärisen katastrofin vaarasta. Koillis-Syyriassa jopa 450 000 siviiliä voi joutua operaation vuoksi jättämään kotinsa, he varoittivat torstaina.

Taistelujen tieltä on paennut 70 000 ihmistä, arvioi YK:n hätäaputoimisto OCHA.

Kaikki isänmaan puolesta

Turkin puolella melkein kaikki Akçakalen asukkaat ovat perjantaihin mennessä paenneet kaupungista lähikyliin ja -kaupunkeihin.

Kaupat ovat vetäneet rautaverhot ikkunoiden eteen ja koulu seisoo suljettuna.

Kuljettaja Ali Yildirim yritti torstaina viedä bussillaan sisartaan ja muita sukulaisia turvaan heidän Syyrian rajalla sijaitsevasta talostaan Akçakalessa, kun Koillis-Syyriasta ammuttu kranaatti iskeytyi hänen bussinsa eteen.

Mies ja poika sairaalassa.
Kranaatti-iskussa loukkaantunut Ali Yildirim pitää Turkin sotilasoperaatiota oikeutettuna.Kemal Aslan

Sairaalavuoteella loukkaantuneenakin 28-vuotias Yildirim on sitä mieltä, että Turkin operaatio on tarpeellinen.

Alin pieni poika istuu isänsä sängyllä. Sairaalan toisessa siivessä on sisaren mies tehohoidossa sirpale keuhkoissaan.

– Annamme kaikkemme isänmaamme vuoksi, Yildirim sanoo.

Ankarassa operaatio jakaa mielipiteitä

Poikkeavia mielipiteitä operaatiosta rajalla ei juuri kuullut. Harvat kaupunkiin jääneet siviilit sanoivat kokevansa velvollisuudekseen palvella alueella turkkilaissotilaita. He pitivät kauppansa, apteekkinsa ja leipomonsa auki.

Pääkaupungissa Ankarassa operaatio on jakanut mielipiteitä oppositiossa, jonka mielestä operaation tarkoitus on ensisijaisesti pelastaa Erdoğanin oma hallinto ja viedä huomio pois maan taloudellisista ja poliittisista ongelmista.

Turkin hallinnon kannatus on laskenut viime kuukausina ennätyksellisen alhaiselle tasolle heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Moni turkkilainen syyttää maan huonosta taloustilanteesta 3,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista.

Turkin pääoppositiopuolue CHP antoi tukensa operaatiolle ”haluttomasti”. Turkin kurdien HDP-puolue taas vaati Koillis-Syyrian ”miehitysoperaation” keskeyttämistä heti.

Akcakale
Operaatio "Rauhanlähde" on jättänyt jälkeensä tuhoa ja kuolonuhreja Turkin ja Syyrian rajaseudulla.Kemal Aslan

Merkkejä operaation keskeyttämisestä ei ole kuitenkaan rajaseudulla näkynyt, pikemminkin päinvastoin.

Yle näki torstai-iltana, miten rajalle kuljetettiin sotilasajoneuvoja ja bussilasteittain Turkin tukemia Syyrian Vapaan Armeijan taistelijoita. Näille joukoille toimitettiin myös henkilöautoja operaation viimeistä vaihetta, katutaisteluja varten.

Kaikissa Syyrian rajan kurdikaupungeissa, joissa taisteluja on käyty, Turkki jatkoi perjantaina ilmaiskujen tekemistä ja ampui tykistötulta.

Mikäli 30 kilometrin syvyinen ja 480 kilometrin pituinen maa-alue saadaan lopulta tyhjennettyä, Turkki haluaa perustaa sinne sen valvoman ”turvavyöhykkeen”, jonne syyrialaisia pakolaisia siirrettäisiin Turkista.

Turvavyöhyke ei ole saanut tukea

Turvavyöhykkeelleen Turkki haluaa rakennuttaa kerrostaloja, kouluja ja sairaaloita kahdelle miljoonalle syyrialaiselle kansainvälisen yhteisön tuella.

Ainoastaan tässä kohdassa Turkin hallinnon suunnitelmia kansallismielisimmätkin turkkilaiset käyvät mietteliäksi.

– Kaikkien syyrialaisten on lähdettävä Turkista turvavyöhykkeelle. Mutta jos tämä kaikki rakennetaan sinne meidän taskuistamme ja meidän tuellamme, se ei käy, sanoi 57-vuotias eläkeläismies Mustafa Akçakalessa.

Ulkopoliittisesti Turkki on suunnitelmansa kanssa varsin yksin. Kansainväliseltä yhteisöltä ajatus turvavyöhykkeestä ei ole saanut tukea.

Lue lisää:

Turkin hyökkäys Syyriaan: ensimmäiset tappiot turkkilaisille, 70 000 siviiliä paennut

Ylen toimittaja Turkin ja Syyrian rajalla: Turkki näyttää valmistautuvan katutaisteluihin Tal Abyadin kaupungissa

Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset

Analyysi: Syyrian kurdialue oli harvinainen menestystarina, nyt tarinalle uhkaa tulla katkera loppu

Lue seuraavaksi