1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump: Yhdysvallat voisi neuvotella sopimuksen Turkin ja kurdien välille

Trump sanoo Yhdysvaltojen aikovan "mahdollisesti tehdä jotain hyvin voimakasta" Turkkia kohtaan.

Turkin hyökkäys
Presidentit Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kuvattuna Naton huippukokouksessa Brysselissä viime vuoden kesällä.Robin Utrecht / AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdotti torstaina, että Yhdysvallat voisi neuvotella sopimuksen Turkin ja kurdien välillä. Turkki hyökkäsi kurdien itsehallintoalueelle Syyrian pohjoisosiin keskiviikkona.

Trump kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että konfliktin sovittelu on Yhdysvalloille yksi kolmesta vaihtoehdosta.

– Meillä on kolme vaihtoehtoa: lähettää tuhansittain joukkoja ja voittaa sotilaallisesti, iskeä Turkkia vastaan taloudellisesti sekä muilla sanktioilla tai neuvotella sopimus Turkin ja kurdien välille, Trump kirjoittaa.

Lisäksi Trump sanoo, että Yhdysvallat aikoo “mahdollisesti tehdä jotain hyvin voimakasta, mitä tulee pakotteisiin ja Turkkiin”.

Uutistoimisto AFP:n saamien tietojen mukaan nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain hallinnon lähde on kertonut, että presidentti Trump on pyytänyt yhdysvaltalaisdiplomaatteja toimimaan välittäjinä neuvotteluissa Turkin ja Syyrian kurdiryhmien välillä.

Lähteen mukaan Trump on pyytänyt diplomaatteja etsimään keinoja, joiden avulla saavutettaisiin tulitauko Turkin ja Syyrian kurdien välille.

Trumpin suhtautuminen kurdien joukkoihin ailahtelee

Rauhan neuvottelemisen ehdottaminen Turkin ja kurdien välille on viimeisin käänne Trumpin vaihtelevassa suhtautumisessa kurdien joukkojen asemaan Syyrian konfliktissa.

Yhdysvaltoja on arvosteltu siitä, että maa veti joukkojaan pois Syyriasta. Yhdysvaltojen ratkaisu antoi Turkille mahdollisuuden lähettää joukkoja kurdien hallitsemalle alueelle Syyrian pohjoisosiin.

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Trump oli päättänyt vetää joukkoja pois Syyriasta, jotta ne eivät jäisi vaaran vyöhykkeelle Turkin aloittaessa hyökkäyksensä.

Aiheesta lisää:

Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset

Trump kommentoi kurdijoukkojen tilannetta Syyriassa – "He eivät auttaneet meitä Normandiassa"

Mitä tiedämme nyt: Yön aikana Turkin maahyökkäys eteni, Isis-vankeja siirretty toiseen paikkaan pakojen estämiseksi

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT

Lue seuraavaksi