Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluiden ensimmäinen päivä loppui toiveikkaissa merkeissä

Presidentti Trump aikoo tavata Kiinan varapääministerin Liun Valkoisessa talossa perjantaina.

Kauppasota
Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat aloittivat kauppaneuvotteluissa uuden kierroksen Washingtonissa torstaina.
Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat aloittivat kauppaneuvotteluissa uuden kierroksen Washingtonissa torstaina.AOP

Yhdysvallat ja Kiina jatkoivat torstaina kauppaneuvotteluita yli kahden kuukauden tauon jälkeen. Yli vuoden jatkuneen kauppasodan viimeisimpien neuvotteluiden saatossa nähtiin toivon pilkahdus, kun Valkoisen talon edustaja kommentoi neuvotteluiden sujuneen odotettua paremmin.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steve Mnuchin ja kauppaedustaja Robert Lighthizer tapasivat Kiinan varapääministerin Liu Hen ja muita korkea-arvoisia virkamiehiä seitsemän tuntia kestäneissä neuvotteluissa Yhdysvaltain valtiovarainministeriössä lähellä Valkoista taloa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi lehdistölle neuvotteluiden satoa torstain tapaamisen päätyttyä.

– Kävimme erittäin hyviä neuvotteluita Kiinan kanssa, Trump sanoi.

Presidentti Trump myös vahvisti aikeensa tavata varapääministeri Liun Valkoisessa talossa perjantaina, mitä pidetään hyvänä merkkinä neuvotteluiden jatkon kannalta.

Yhdysvaltojen kauppakamarin edustajan Myron Brilliantin mukaan osapuolet pyrkivät löytämään tien mittavaan sopimukseen. Myös Trump oli aikaisemmin ilmaissut, että hänelle ei kelpaisi rajoitetumpi sopimus.

Neuvotteluihin lähdettiin epävarmoissa tunnelmissa

Ennen neuvotteluiden alkua markkinoilla spekuloitiin, että että Kiina saattaisi myöntyä osittain Yhdysvaltojen vaatimuksiin välttääkseen uudet tullit, joiden on määrä astua voimaan ensi viikon tiistaina.

Kiina tuomitsi neuvottelujen edellä Yhdysvaltojen määräämät pakotteet verkkolaitevalmistaja Huaweita vastaan ja sanoi niiden rikkovan markkinatalouden periaatteita vastaan.

Yhdysvallat määräsi aiemmin tällä viikolla uusia pakotteita Kiinaa vastaan Xinjiangin uiguurien sorron takia.

Aiheesta lisää:

Kiina arvostelee presidentti Trumpin aikomuksia asettaa uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille – Ulkoministeri: "Ei rakentava tapa"

USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelijat tapasivat Shanghaissa pikaisesti – EK:n Vuorio: "Kompromissin löytäminen on vaikeaa"

Aselepo Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa: Trumpin mielestä tapaaminen Xin kanssa oli "erinomainen", nyt toiveissa kättely Kimin kanssa – Trump oli puhetuulella Japanissa

Kiinan ja USA:n kauppasota kiihtyy – sanasota yltyi syyttelyksi Etelä-Kiinan meren politiikasta

Lähteet: Reuters, AP, AFP