Irlannin pääministeri ja ulkoministeri sanovat uskovansa brexit-sopuun – sopimukseen vielä matkaa

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan torstain keskustelu oli kaivattu piristysruiske brexit-neuvotteluihin.

Brexit
Irlannin pääministeri Leo Varadkar ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat Thornton Manorissa Englannissa torstaina.
Irlannin pääministeri Leo Varadkar ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat Thornton Manorissa Englannissa torstaina.Noel Mullen / EPA

Irlannin pääministeri Leo Varadkar sekä ulkoministeri Simon Coveney kertovat, että torstainen tapaaminen Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa herätti toiveita brexit-sovun löytymisestä, mutta varsinaiseen sopimukseen on vielä matkaa.

Varadkar tapasi Johnsonin pohjoisessa Englannissa, ja pääministerit antoivat tapaamisensa jälkeen lyhyen lausunnon, jossa he toistivat pyrkivänsä sopimukseen.

– Molemmat uskovat yhä, että sopimus on kaikkien etu, lausunnossa todetaan.

Varadkar sanoi myös uskovansa, että brexit-sopimus voidaan saada aikaiseksi ennen kuun loppua, jolloin Britannian on määrä jättää Euroopan unioni.

Coveney puhui medialle Irlannin pääkaupungissa Dublinissa ennen tapaamistaan Varadkarin kanssa, joka oli palannut tapaamisestaan Johnsonin kanssa.

– Sanokaa minun sanoneen, että emme ole vielä perillä, Coveney sanoo.

Hän jatkaa, että torstaina käyty keskustelu oli pitkään kaivattu piristysruiske brexit-neuvotteluiden suhteen. Mutta sopimuksen maalilinjan yli saattamiseen vaadittava työ on se, mihin tulevina viikkoina ja päivinä pitää keskittyä, Coveney täsmentää.

Britannia on jättämässä Euroopan unionin lokakuun viimeinen päivä. Pääministeri Johnson on korostanut, että tämä tapahtuu joko sopimuksella tai ilman.

Britannian brexit-ministeri Steve Barclay ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier tapaavat perjantaina aamulla.

Lue lisää:

EU torjuu Britannian ehdotukset erosopimuksen muuttamiseksi

Taittoiko puhelu Merkelin kanssa Britannian Boris Johnsonin selän – brittimedia odottaa ilmoitusta brexit-neuvottelujen lopettamisesta

Suomen ja Ruotsin pääministerit: Johnsonin ehdotus ei riitä, Rinne antaa vain viikon aikaa löytää ratkaisu

Lähteet: Reuters, AFP, AP