Turkin hyökkäys Syyriaan: ensimmäiset tappiot turkkilaisille, 70 000 siviiliä paennut

Taistelut ovat jatkuneet Syyriassa Turkin ja kurdijoukkojen välillä.

Turkin hyökkäys
 Miehet katsovat Turkin puolelta rajaa, kun Syyrian puolella Tel Abyadin kaupungissa savuaa iskujen jäljiltä.
Miehet katsovat Turkin puolelta rajaa, kun Syyrian puolella Tel Abyadin kaupungissa savuaa iskujen jäljiltä.EPA/ SEDAT SUNA

Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueille on jatkunut keskiviikosta alkaen. Turkki pitää Syyrian kurdijoukkoja vihollisinaan ja pyrkii perustamaan rajansa edustalle "suojavyöhykkeen".

Tässä artikkelissa kerromme hyökkäyksen viimeiset käänteet.

Lue myös: Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset

Taistelut jatkuneet, ainakin 70 000 siviiliä paennut

Turkki kertoi perjantaina aamupäivällä, että yksi sen sotilas on saanut surmansa ja kolme haavoittunut. Turkin mukaan lähes 300 kurditaistelijaa on surmattu.

Taisteluja on käyty torstaina etenkin Tal Abyadin ja Ras al-Ainin kaupunkien alueilla Koillis-Syyriassa. Turkki ja sen syyrialaiset liittolaiset ovat vallanneet 11 kylää rajan tuntumasta, tarkkailijajärjestö Syrian Observatory of Human Rights kertoo.

Televisiokanava Al-Arabiyan mukaan ainakin 17 siviiliä on kuollut Turkin ilmaiskuissa.

Taistelujen tieltä on paennut 70 000 ihmistä, arvioi YK:n hätäaputoimisto OCHA.

Karttagrafiikka
Turkin tavoittelee Syyrian rajalle 32 kilometrin syvyistä turvavyöhykettä.Johanna Numminen / Yle, Tanja Ylitalo /Yle

Naton pääsihteeri ja Venäjän presidentti huolissaan

Turkissa vieraileva sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivoi Turkilta malttia. Stoltenberg tapasi Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun.

– Esitin hänelle vakavan huoleni meneillään olevasta operaatiota ja epävakauden, jännitteiden ja inhimillisen kärsimyksen lisääntymisestä alueella, Stoltenberg sanoi.

– Vaikka Turkilla on oikeutettuja turvallisuushuolia, odotan Turkin toimivan pidättyväisesti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan ilmaisia huolta, että Turkin operaatio vahvistaa ääriliike Isisiä. Putinia huoletti, että kurdien vangitsemat Isis-taistelijat voivat tilanteen takia pakenemaan leireiltä.

– En ole varma, kykeneekö Turkin armeija – ja kuinka nopeasti – ottamaan nämä hallintaansa, Putin sanoi Itsenäisten valtioiden yhteisön johtajien kokouksessa Turkmenistanin pääkaupungissa Ašgabatissa.

Republikaanit vaativat pakotteita Turkille

Yhdysvaltain edustajainhuoneessa presidentti Donald Trumpin puoluetoverit ovat ehdottaneet pakotteita Turkille. Pakotteita vaativan lakialoitteen takana on 29 republikaaniedustajaa.

Senaatissa ryhmä republikaanien ja demokraattien edustajia ehdotti pakotteita jo keskiviikkona. On epäselvää, löytyykö pakotteille riittävästi tukea kongressissa.

Kurdiperhe pakenee Turkin hyökkäsytä Pohjois-Syyriassa.
Kurdiperheet pakenevat Ras al-Ainin kaupungista torstaina. EPA

Trump: Yhdysvallat voisi välittää konfliktissa

Presidentti Donald Trump ehdotti Twitterissä, että Yhdysvallat voisi neuvotella sopimuksen Turkin ja kurdien välille. Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on myös kaksi muuta vaihtoehtoa: lähettää joukkoja Syyriaan tai iskeä Turkkia vastaan taloudellisesti.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan presidentti Trump on myös pyytänyt yhdysvaltalaisdiplomaatteja toimimaan välittäjinä osapuolten välillä.

Turkki pystyi aloittamaan hyökkäyksensä, kun Trump päätti viikonloppuna vetää yhdysvaltalaissotilaat Syyrian kurdialueilta hyökkäyksen tieltä. Yhdysvaltalaisjoukot olivat taistelleet kurdien rinnalla jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

YK huolissaan hyökkäyksestä

Turkin hyökkäys on tuomittu maailmalla laajalti. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on ilmaissut syvän huolensa viime päivien tapahtumista.

– Tällä hetkellä meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta tilanne ei kärjisty enempää. Totta kai olen huolissani, Guterres sanoi lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminassa.

Myös YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt Syyrian tilannetta. Neuvoston viisi eurooppalaista jäsentä vaati Turkkia lopettamaan yksipuoliset sotatoimensa.

Yhdysvaltain edustaja taas korosti, ettei Yhdysvallat ole tukenut Turkin hyökkäystä.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on vaatinut Isisin vastaisen sotilasliittouman jäseniä koolle hyökkäyksen takia. Hänen mukaansa sota Isisiä vastaan uhkaa syttyä uudelleen.

Lue myös:

Trump: Yhdysvallat voisi neuvotella sopimuksen Turkin ja kurdien välille

Presidentti Niinistö tuomitsee Ylen haastattelussa Turkin hyökkäyksen – Syyria, Iran ja Venäjä voivat hyötyä tilanteesta, kurdiväestö kärsii

Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset

Analyysi: Syyrian kurdialue oli harvinainen menestystarina, nyt tarinalle uhkaa tulla katkera loppu

Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Lähteet: Reuters, AFP, Tass, STT