1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen toimittaja Turkin ja Syyrian rajalla: Turkki näyttää valmistautuvan katutaisteluihin Tal Abyadin kaupungissa

Toimittaja Ayla Albayrakin havaintojen mukaan sadat Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset ovat matkalla Tal Abyadin kaupunkiin.

Turkin hyökkäys
Kuva otettu Turkin puolelta Syyriaan päin, jossa näkyy Tal Abayadin kaupungista nousevan savua.
Ylen toimittaja Ayla Albayrak raportoi perjantai-aamuna puhelimitse Turkista, läheltä Syyrian vastaista rajaa.

Turkin hyökkäys Syyriaan jatkuu kolmatta päivää. Ylen toimittaja Ayla Albayrak on yksi harvoista toimittajista paikalla Turkissa.

Albayrak on raportoinut Akcakalen kaupungista Turkin ja Syyrian rajalta, mutta joutui torstai-iltana poistumaan kaupungista turvallisuustilanteen heikennyttyä. Akcakalen kohdalla Syyrian puolella rajaa sijaitsee Tal Abyadin kaupunki, joka on ollut yksi Turkin ilmaiskujen kohteista.

Albayrak kuvaili puhelimitse tilannetta Ylen Aamu-tv:lle perjantaina.

– Lähtiessämme kaupungista tiellä tuli vastaan bussilasteittain vapaan Syyrian armeijan taistelijoita, eli Turkin tukemia syyrialaiskapinallisia. Kulkueessa oli muutamia tunnistettavia sotilasajoneuvoja ja hinausautoja, joissa oli henkilöautoja. Näillä autoilla taistelijat pystyvät hyökkäyksen aikana kulkemaan Tal Abyadin kaupungin sisään ketterästi, Albayrak kertoo.

Lue myös: Tämän tiedämme Turkin hyökkäyksestä Syyriaan: 70 000 siviiliä paennut, Yhdysvalloissa vaaditaan pakotteita Turkille

"Voimakkaita ilmaiskuja"

Albayrakin mukaan Turkki näyttää nyt valmistautuvan katutaisteluihin Tal Abyadin kaupungissa Turkin ja Syyrian rajan tuntumassa. Vaikka Tal Abyadia pommitettiin torstaina rankasti, kaupunki on edelleen kurdien hallinnassa. Torstain ilmaiskuja Albayrak kuvailee voimakkaiksi.

– Myös Turkin puolelle satoi kranaatteja ja raketteja ja loukkaantuneita oli paljon. Akcakalen kaupungissa toimittajien työskentely on todella vaikeaa ja tunnelma kireä.

Albayrakin mukaan Turkki näyttää jatkavan hyökkäystä.

– Eilen yöllä oli yritetty mennä kaupunkiin, mutta katutaisteluvaihetta ei ole vielä aloitettu. Se on viimeinen vaihe ennen kuin Turkki yrittää tyhjentää nämä kaupungit.

Turkin tavoitteena on tyhjentää Syyrian ja Turkin raja-alue terroristeina pitämistään kurdijoukoista ja muodostaa alueelle niin sanottu turvavyöhyke. Lue konfliktin syistä tarkemmin täältä.

Karttagrafiikka
Turkin tavoittelee Syyrian rajalle 32 kilometrin syvyistä turvavyöhykettä.Johanna Numminen / Yle, Tanja Ylitalo /Yle

Ilmaiskuista havaintoja asutuskeskuksissa

Sotatoimet uhkaavat myös siviilejä. Strategian pääopettaja Jaakko Jäntti Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että taistelut ovat keskittyneet asutuskeskuksiin.

– Kaikkien merkittävimpien asutuskeskusten liepeillä koko rajan leveydeltä on käyty taisteluita tai vähintään havaittu ilmaiskuja tai epäsuoran tulen käyttöä, Jäntti sanoo Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Eniten havaintoja ilmaiskuista on Jäntin mukaan saatu juuri Tal Abyadin kaupungista sekä Raqqan pohjoispuolella sijaitsevasta Ras-al-Ainista. Televisiokanava Al-Arabiyan mukaan ilmaiskuissa olisi kuollut ainakin 17 siviiliä. Yli 70 000 siviiliä on paennut kodeistaan.

– Uhrilukumäärä kertyy hitaasti ja tiedot ovat ristiriitaisia, mutta puhutaan jo suuresta määrästä myös siviiliuhreja, Jäntti toteaa.

Lue seuraavaksi