Tyksille kansainvälinen tunnustus hyvästä syöpähoidosta – Euroopassa vain 28 sairaalaa täyttää kriteerit

Suomessa OECI Cancer Centre -akkreditoinnin on saanut aikaisemmin vain HUS syöpäkeskus.

Turku
Tyksin T-sairaala
Linus Hoffman / Yle

Tyksin syöpätautien hoito on noteerattu kansainvälisesti korkealaatuiseksi. Tyksille on myönnetty Euroopan syöpäinstituuttien järjestön OECI:n Cancer Centre -akkreditointi tunnustuksena korkealaatuisesta hoidosta Turussa.

– Standari on kova ja edellyttää monipuolista osaamista, diagnostiikan tarkkuutta ja potilaslähtöistä hoito-otetta. Lisäksi edellytetään monipuolista tutkimustoimintaa ja se on Turussa vahvaa, sanoo Syöpätautien toimialuejohtaja Sirkku Jyrkkiö Tyksistä.

Tyks on toinen sairaala, joka on saanut tunnustuksen Suomessa. Tähän asti korkeimman statuksen ainoana pohjoismaista on saanut HUS Syöpäkeskus, joka hakee statusta tänä vuonna uudestaan.

Toimialuejohtaja Sirkku Jyrkkiö Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.
Toimialuejohtaja Sirkku Jyrkkiö Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.Minna Rosvall / Yle

Ennen akkreditointia on päästävä organisaation jäseneksi

Vastaavan statuksen saaneita sairaaloita on Euroopassa 28, kun OECI-syöpäsairaalaorganisaatioon on hyväksytty yhteensä sata sairaalaa.

Edes OECI:n jäseneksi pääseminen ei ole läpihuutojuttu. Ensin instituutin johtoryhmälle lähetetään hakemus ja kahden muun jäsenen suosituskirjeet.

Toisessa vaiheessa sairaala kutsutaan yleiskokoukseen esittelemään syöpäkeskuksen toimintaa, osaamista ja tutkimusta. Tyks hyväksyttiin organisaation jäseneksi vuonna 2016.

OECI kokoaa yhteen syövän tutkimuksen sekä hoidon asiantuntemuksen ja osaamisen Euroopan Unionissa. Järjestö kehittää ja ylläpitää toimintamalleja, jotka tukevat korkealaatuista syövän hoitoa ja parantavat potilaan kokemaa elämänlaatua.

Cancer Centre -akkreditoinnin hakuprosessi aloitettiin pian organisaation jäseneksi hyväksymisen jälkeen.

Juttua korjattu 9.06: Tyks sai Cancer Centre -statuksen, eikä Comprehensive Cancer Centre -statusta, joka on korkeampi status.