1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. räjähdykset

Iranin media: Iranilaisella tankkerilla räjähti Saudi-Arabian edustalla – Iranin ulkoministeriön mukaan kyse oli hyökkäyksestä

Räjähdys tapahtui Jeddan kaupungin edustalla, kertoo Iranin uutistoimisto ISNA.

räjähdykset
Kartta jossa Saudi-Arabia ja Jedda
Hilppa Hyrkäs / Yle

Iranilaisella öljytankkerilla on tapahtunut räjähdys tai useampia räjähdyksiä Punaisellamerellä Saudi-Arabian rannikon edustalla perjantaiaamuna. Tankkeri on syttynyt tuleen.

Tapahtumista ovat kertoneet Iranin valtiollinen uutistoimisto ISNA sekä iranilaiset uutisvälineet.Tapahtuma saattaa kiristää entisestään Saudi-Arabian ja Iranin tulehtuneita välejä.

Iranin media raportoi aiemmin, että Iranin valtiollisen öljy-yhtiön mukaan alukseen olisi osunut kaksi ohjusta. Myöhemmin yhtiö kuitenkin kiisti uutistoimisto Reutersille, että se olisi kertonut ohjuksista.

Iranin ulkoministeriön mukaan kyse on hyökkäyksestä. Iranin valtiollisessa mediassa asiantuntijat ovat spekuloineet terrori-iskulla.

Mitään näistä väitteistä ei ole voitu vahvistaa muista lähteistä.

Media: Tilanne saatu hallintaan

Iranin median mukaan räjähdys tai räjähdykset tapahtuivat Jeddan kaupungin edustalla noin 100 kilometrin päässä rannikolta.

Iranin valtiollisen öljy-yhtiön omistamalta tankkerilta on vuotanut uutistoimiston lähteiden mukaan öljyä mereen.

Iranilainen uutiskanava Nour sanoo, että tilanne aluksella on saatu hallintaan ja aluksen miehistö on turvassa. Iranin median mukaan myös öljyvuoto on hallinnassa.

Saudi-Arabia ei ole toistaiseksi ottanut kantaa tapahtumiin. Alueella toimivan Yhdysvaltain viidennen laivaston tiedottaja totesi uutistoimisto AP:lle, että on tietoinen uutisoinnista mutta ei kommentoi asiaa enempää.

Saudi-Arabian ja Iranin välit kireät

Iran ja Saudi-Arabia käyvät kamppailua Lähi-idän herruudesta. Saudi-Arabia sotii Jemenissä huthikapinallisia vastaan ja syyttää Irania kapinallisten tukemisesta.

Saudi-Arabia on syyttänyt Irania iskuista sen öljynjalostamoihin.

Saudi-Arabia uskoo, että Iran teki syyskuussa Saudi-Arabian öljynjalostamoihin lennokki-iskuja. Irania on syytetty myös hyökkäyksistä Persianlahdella kulkevia öljytankkereita vastaan.

Korjattu 11.10.2019 klo 9.25: Tankkerin kerrotaan olevan 100 kilometrin, ei 60 kilometrin päässä rannikolta.

Lue myös:

Saudi-Arabian kruununprinssi varoittaa Iran-suhteiden laajentumisesta sodaksi

Iranin ja Saudi-Arabian sapelinkalistelu kiihtyy drooni-iskujen myötä, mutta tutkijat eivät usko maiden täysmittaiseen sotaan

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi