1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkohaudat

Vierumäen vuoden 1918 hautapaikka on paikannettu – tutkijat löysivät merkkejä vainajasta

Tutkijan mukaan vielä ei voida sanoa, kuinka monta vainajaa alueelle on haudattu.

Museoviraston koetutkimukset käynnistyivät alkuviikolla Vierumäellä. Kuva: Petri Niemi/Yle

Sisällissodan aikainen mahdollinen joukkohauta on paikannettu Vierumäellä keskellä Versowoodin tehdasaluetta. Museoviraston tutkijat löysivät torstaina kaivannon, joka on 13 metriä pitkä ja kolme metriä leveä.

– Teimme siihen pienen koekuopan ja näyttää, että hauta on nyt paikannettu. Tutkimme vielä ympäristöä, Museoviraston tutkija, arkeologi Johanna Seppä kertoo.

Vielä on tosin varhaista sanoa, onko kyseessä varsinainen joukkohauta. Koekaivauksissa hautaa ei ole avattu, mutta alueelta on löydetty merkkejä vainajasta. Seppä kertoo, että vainajien määrä selviää vasta, kun hauta avataan.

Kenttätutkimukset voidaan saada päätökseen jo maanantaina, mikäli alueelta ei torstaisen löydön lisäksi havaita muita merkkejä vainajista.

Museoviraston tutkijoiden tehtävänä on ollut selvittää, missä hautapaikat sijaitsevat.

Siirto viimeistään ensi kesänä

Historiatiedot viittaavat siihen, että vuonna 1918 punaisia olisi haudattu Vierumäelle. Vainajien lukumäärästä ei ole tarkkoja tietoja.

Arviot ovat vaihdelleet muutamasta kymmenestä (siirryt toiseen palveluun) muutamaan sataan.

Museoviraston arkeologit tekevät Vierumäen tutkimuksista loppuraportin, johon on merkitty hautapaikat ja arvio vainajien määrästä. Kuva: Petri Niemi / Yle

Vierumäen koetutkimuksissa tarkoitus ei ole ollut kaivaa mahdollisia vainajien luujäännöksiä esiin.

Museoviraston tutkijat merkitsevät maastoon hautojen paikat ja esittävät syksyllä valmistuvassa loppuraportissaan mahdollisesti myös arvion vainajien määrästä.

Heinolan kaupunki ja Versowood-yhtiö ovat saaneet luvan joukkohaudassa lepäävien vainajien siirtämiseksi pois tehdasalueelta seurakunnan kirkkomaalle.

Vainajien siirto vaatii vielä monen asiantuntijan apua. Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra sanoo, että siirto on tarkoitus tehdä viimeistään ensi kesänä.

Kustannuksista vastaava yhtiö etsii myös tukea ainakin valtion ja säätiöiden suunnasta.

Museoviraston tutkija Johanna Seppä kertoo koetutkimuksista Vierumäellä.