"Kyllä meitä vielä tarvitaan" – 110-vuotias Kainuun Opisto puolustaa paikkaansa suomalaisessa koulutuksessa

Kansanopistoja tarvitaan yhä, vaikka Suomessa onkin huippuluokan koulutusjärjestelmä.

kansanopistot
Kainuun Opisto Kymppiluokka
Kainuun Opistolla on takanaan jo yli sadan vuoden kokemus koulutuksesta. Arkistokuva. Lucas Holm / Yle

Paltamon Mieslahdessa toimiva Kainuun Opiston on viettänyt tänä vuonna juhlavuottaan.

Opiston juhlavuotta on juhlittu useampaan kertaan pitkin vuotta, että voitaisiin tuoda esiin Opiston monimuotoisuus.

– Opiston opiskelijat ja ystävät edustavat montaa eri sukupolvea ja suuntautumista ja siksi halusimme juhlia monen eri tapahtuman kautta, rehtori Helena Ahonen kertoo.

Kainuun Opisto perustettiin aikoinaan grundvikiläiseksi kansanopistoksi, jonka loppua enteiltiin jo vuonna 1922. Tuolloin körttiläiset perustivat samalle paikalle körttiopiston, joka on toiminut paikalla siitä lähtien.

– 20-luvulla kansakoulua ei vielä ollut ja kansanopistoihin sai tulla täydentämään koulutustaan. Ja moni tuli ja jatkoi opintoja muualla, Ahonen muistuttaa.

Toiminta perustu vieläkin grundvikiläisyyteen ja herännäisyyteen, mutta myös kainuulaisuus näkyy Opiston toiminnassa. Ahosen mukaan opinnoissa korostetaan mahdollisuuksien mukaan paikallisia erityispiirteitä, kainuulaisia arvoja ja toimintamahdollisuuksia.

– Ja jokainen meiltä valmistunut maahanmuuttajakin osaa varmasti Nälkämaan laulun, Ahonen naurahtaa.

110-vuotias Opisto on nähty paljon muutoksia historiansa aikana, minkä Ahonen näkee vahvuutena. Uudetkin muutokset ja opiskelun toimintamuutokset onnistuvat yhä.

Ahonen muistuttaa, että kansanopistoilla on vielä vahva paikka suomalaisessa koulutuksessa. Kansanopistoissa koulutetaan muun muassa syrjäytyneitä nuoria, maahanmuuttajia ja kehitysvammaisia, joiden voi olla muuten vaikea löytää tarvittavaa koulutusta.

– Kyllä meitä vielä tarvitaan. Vaikka Suomessa on kattava koulutusverkosto, on vielä niitä pudokkaita, jotka tarvitsevat erityistä vahvistusta koulutukselle. Uusiakin tarpeita syntyy kokoajan, Ahonen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)