1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkin hyökkäys

Pääministeri Rinne varoittaa merkittävän pakolaisuuden riskistä Turkin sotatoimien vuoksi – "Sieltä lähtee varmasti ihmisiä liikkeelle"

Presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) keskustelivat Turkin sotatoimista Syyriassa.

Pääministeri Atti Rinne (sd.). Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo, että Turkin hyökkäys Syyrian pohjoisosiin voi aiheuttaa merkittävää pakolaisuutta.

– Alueella tulee varmaan aika pitkään olemaan toimintaa ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että on riski merkittävästä pakolaisuudesta myös olemassa.

Rinne saapui eduskuntaan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan tapaamisesta, jossa käsiteltiin Turkin ja Syyrian tilannetta.

Pääsääntöisesti sodan alta pakenevat liikkuvat tällä hetkellä Syyrian sisällä.

– Mitä pidemmälle sota Syyrian sisällä ulottuu, niin sitä varmempaa on, että pyrkivät pois Syyriastakin, Rinne sanoi.

Rinne ei halunnut spekuloida lainkaan sillä, voiko Turkki tietoisesti päästää maassa olevat miljoonat pakolaiset Eurooppaan, kuten maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut tehdä.

Rinteen mukaan Suomi ja EU ovat valmiit edesauttamaan rauhanomaisia ratkaisuja Turkin ja Syyrian tilanteeseen.

Rinne: al-Holin suhteen ei ole vain odoteltu

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi torstaina ratkaisunsa, jonka mukaan perus- ja ihmisoikeudet puoltavat sitä, että hallitus pyrkisi kotiuttamaan ainakin lapset al-Holin leiriltä Koillis-Syyriasta.

Leirillä pidetään Isis-terroristijärjestön perheenjäseniä ja siellä on kymmeniä suomalaisia naisia ja heidän lapsiaan.

Toisaalta Pöysti totesi, että hallitus on toiminut tähän mennessä lain mukaisesti ja joutuu jatkossakin käytännössä mukautumaan "Syyriassa olevan leirin hallinnoijien tai mahdollisten muiden toimijoiden asettamiin ehtoihin".

Pääministeri Rinne sanoi perjantaina, että Suomi on lähtökohtaisesti tehnyt töitä sen eteen, että tilanne leirillä olisi inhimillinen ja turvallinen ja että "asiat hoituisivat myös Suomen päässä hyvin".

– Tätä työtä jatketaan edelleen.

Hänen mukaansa oikeuskanslerin lausunto ei sinänsä muuta tilannetta, vaan edelleen selvitetään, mitä tässä tilanteessa on järkevää tehdä. EU tuskin ottaa asiaan yhteistä kantaa, Rinne totesi.

– Tässä ei ole odoteltu tämän koko prosessin aikana, vaan tehty kaiken kaltaisia toimenpiteitä, jotta voidaan näiden ihmisten turvallisuus tuolla alueella, erityisesti lasten turvallisuus huolehtia. Ja toisaalta löytää sellaisia ratkaisuja, jotka voivat olla kaikkien kannalta parhaita, Rinne sanoi.

Ulkoministeri Haavisto: Teemme kaikkemme lasten poispääsyn eteen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, että oikeuskanslerin kanta vaikuttaa osaltaan hallituksen toimintaan.

– Myöskin oikeuskanslerin päätökseen nojaten teemme kaikkemme lasten turvallisuuden eteen ja myöskin lasten turvallisen poispääsyn eteen sieltä leiriltä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Kuva: Derrick Frilund / Yle

Haavisto sanoo, ettei tilanne ole ollut helppo alueen kurditoimijoiden kanssa. Suomi pyrkii kuitenkin kansalaistensa turvallisuuden takaamiseen alueella.

– Viime kädessä olemme aina sanoneet kurdiviranomaisille, että suomalaisilla on aina oikeus palata Suomeen.

Sotatoimien aiheuttamasta pakolaisuudesta Haavisto toteaa, että kansainvälinen yhteisö on varautunut noin 100 000 ihmisen liikkumiseen.

– Heille tarvitaan tietysti humanitaarista apua.

Turkin uhkauksesta pakolaisten päästämisestä Eurooppan Haavisto sanoo, että syyrialaiset pakolaiset itse todennäköisemmin haluavat palata kotiinsa.

– Meillä on se käsitys että ne 3,6 miljoonaa ihmistä ennen kaikkea odottavat nyt kotiinpaluuta Syyriaan. Sellainen ajatus, että heidän suuntansa käännettäisiin kokonaan kohti Eurooppaa vaatii varmaan aika aktiivista työntämistä. Toivottavasti kukaan ei sellaiseen syyllisty, Haavisto sanoi.

Presidentti ja hallitus: Sotilaallista ratkaisua ei ole

Suomi katsoo, että Syyrian konfliktiin ei ole löydettävissä sotilaallista ratkaisua.

Presidentti Sauli Niinistö ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät Turkin tilannetta kokouksessaan perjantaina.

Presidentti ei kommentoinut tapaamisen antia tiedotusvälineille, mutta valtioneuvon tiedotteessa TP-UTVAN tapaamisesta todetaan, että Suomi on vaatinut Turkkia lopettamaan sotilastoimensa.

– Alueen humanitaarinen tilanne herättää huolta. Valtioneuvosto ei myönnä uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin, tiedotteessa todetaan.

Presidentti ja ministerivaliokunta keskustelivat lisäksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelusta.

Presidentti Niinistö tuomitsi Turkin sotatoimet jo eilen Ylen haastattelussa.

Lue myös: Suomalaisten lasten kotiuttamisella al-Holin leiristä on nyt kiire, sanovat oikeusoppineet: "Ei voi jäädä levittelemään käsiä"