1. yle.fi
  2. Uutiset

Ristiinan lukiota puolustetaan elinvoimaisuudella ja tasa-arvolla – johtava rehtori: "On vain huonoja vaihtoehtoja"

Koulun mahdollisella lakkauttamisella ensi syksystä alkaen Mikkelin kaupunki tavoittelee noin 250 000 euron vähennystä kustannuksiin.

lukio
Kannettavia tietokoneita pöydällä, oppilaat kuuntelevat opettajaa.
Kuvituskuva.Kimmo Hiltula / Yle

Mikkelissä Ristiinan lukion lakkautussuunnitelmat saivat ison joukon ristiinalaisia torstaina lukiolla järjestettyyn kuulemistilaisuuteen.

Tilaisuudessa käytiin läpi lukiolaisten, vanhempien että kaupungin näkökantoja lukion lakkautussuunnitelmiin. Sanomalehti Länsi-Savon (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuulemistilaisuudessa oli pari sataa opiskelijaa.

Ristiinan lukio on syksystä lähtien ollut hallinnollisesti osa Mikkelin lukiota, ja osa opetuksesta on järjestetty syksyn aikana Mikkelissä.

Koulun mahdollisella lakkauttamisella ensi syksystä alkaen Mikkelin kaupunki tavoittelee noin 250 000 euron vähennystä kustannuksiin.

Ristiinan lukiota puolustava Riina-Maria Metso ja Petri Tikkanen (sd.) olivat perjantaiaamuna Yle Mikkelissä radion studiovieraina. Tikkanen on myös Ristiinan aluejohtokunnan sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja.

Metson ja Tikkasen terveiset kuulemistilaisuudesta olivat, että lukio nähdään Ristiinan elinvoimaisuuden kannalta tärkeänä. Lukion puolustajien mielestä lukiolaisia ja nuoria on kuultava heitä koskevissa päätöksissä.

– Ristiinan lukiolaiset käyttivät puheenvuoroja siitä, että he eivät koe oloaan tasavertaiseksi ja heillä on pelkoja, Metso sanoi.

Lukion säilyttämistä puolustetaan myös muun muassa sillä, että lukiolaisten mukaan osalla opiskelijoista koulupäivät voivat matkoineen venyä yli 10-tuntisiksi.

Ristiinan lukiossa on noin 70 opiskelijaa.

Vaihtoehtona kurssitarjonnan vähentäminen

Aamun radiolähetyksessä vieraili myös Mikkelin lukiokoulutuksen johtava rehtori Jari Kinnula.

– Jos meidän ei tarvitsisi hakea säästöjä, haluaisimme viedä eteenpäin ja kehittää Ristiinan lukiota. Meillä on vain huonoja vaihtoehtoja, joista ehdotetaan vähemmän kipeää, Kinnula sanoi.

Kinnulan mukaan kaupungin vaihtoehtoina on joko jatkaa lukioiden kurssitarjonnan supistamista tai lakkauttaa Ristiinan lukio.

– Haluaisimme viimeiseen saakka huolehtia, että meillä on mahdollisimman laaja ja monipuolinen kurssitarjonta.

Hän sanoo ymmärtävänsä huolen tasa-arvoisesta opetuksesta, mutta pitää toisena näkökulmana tasa-arvoisuuteen monipuolista kurssitarjontaa yhdessä lukiossa.

– Meillä ei ole mitään sitä vastaan, jos löydämme muita kohteita mistä säästää, Kinnula sanoo.

Pidentyvien koulumatkojen osalta Kinnula sanoo yli 10-tuntisen koulupäivän olevan kohtuuton, joten lukiolaisten on mahdollisesti pohdittava erilaisia ratkaisuja pitkiin välimatkoihin.

– On ollut vuosikymmeniä, että opiskelijat ovat tulleet kaupunkiin vuokralle asumaan tai opiskelija-asuntosäätiön asuntoihin.

Lukion lakkautusta valmistellaan syksyn aikana ja päätös asiassa tehdään joulukuussa.

Lue myös:

Länsi-Savo: Mikkelin kaupunki suunnittelee viiden kirjaston lakkauttamista ja lukioiden yhdistämistä

Lue seuraavaksi