Sasha Ikosesta Yle TV2:n kanavapäällikkö – “Kakkosella on vahvat perinteet ja paljon nuorta yleisöä, mikäs sen parempi yhdistelmä”

Ikonen siirtyy tehtävään Yle Urheilun tapahtumaurheilusta vastaavan toimituspäällikön paikalta. 

Sasha Ikonen Kuva: Yle

Urheilun uutistoimintaa, viidet yleisurheilun arvokisat, mukaan lukien juuri päättyneet Dohan MM-kisat. Tällaisissa tehtävissä meritoitunut toimituspäällikkö astuu kanavajohtajan saappaisiin luottavaisin mielin.

– On tässä tosiaan tullut kaikenlaisissa liemissä kiehuttua. Olen tehnyt näitä hommia jo yli 20 vuotta. Tämä on jälleen uusi haaste, johon tartun innoissani, mutta myös nöyrin mielin, Sasha Ikonen sanoo.

TV2 on Suomen kolmanneksi katsotuin tv-kanava ja sen suosio on vakaalla pohjalla. Kanavan kivijalka on urheilu, joka on Ikosen osaamisen ydinaluetta. Toinen kanavan vahvoista "jaloista" on lastenohjelmat. Mitäpä olisi Suomi ilman Pikku Kakkosta ja television aamuohjelmia sarjoineen.

– Urheilun määrää kanavalla ei oikein enää voi lisätä, muuten se muuttuisi kokonaan urheilukanavaksi, eikä se tietenkään ole tarkoitus.

– Näen, että meillä on vahva urheiluviikonloppu, joka alkaa jo torstaina. Sen mukaan hahmotetaan sitten koko muuta ohjelmistoa, Ikonen kertoo.

Urheilun myötä TV2 on saanut jotain, mitä kaikki suomalaiset mediat halajavat. Siitä on tullut nuorten kanava. TV2 oli vuonna 2018 katsotuin televisiokanava alle 45-vuotiaiden ryhmässä.

Lisää yhtä tunnettuja ohjelmia kuin Sohvaperunat

Urheilu on siinä mielessä oikullista ohjelmatoiminnan kannalta, että lähetykset ovat kiinni siitä, mihin tapahtumiin yhtiöllä on oikeudet. Tällä hetkellä asiat ovat hyvin, mutta aina kaikki halutut tapahtumat eivät ole Yleisradionkaan ulottuvilla.

Sasha Ikonen toivoisi urheilun kylkeen kanavalle lisää tunnettuja tuotteita, kuten suosikkiohjelma Sohvaperunat jo on. Sohvisten lempeä huumori tavoittaa osin samoja katsojia kuin urheilu, mutta tuo mukanaan myös muita.

Ylen televisiokanavia on kritisoitu siitä, että ne ovat lähteneet mukaan kilpailemaan katsojista viihteen avulla. Ikosen mielestä viihteelle on sijansa.

– Meillä on asiapitoinen TV1 ja sivistävä, kultturelli Teema Fem. TV2 voi hyvin olla alusta viihteelle, jota sitäkin on monenlaista. Monilla kaupallisilla kanavilla näkee formaatteja, jotka eivät millään kriteereillä voisi olla osa Ylen ohjelmistoa. Meidän täytyy kehittää omia vahvoja brändejämme

Sasha Ikonen aloitti tv-uransa MTV3:ssa, jossa hän eteni toimittajasta suurten urheilusisältöjen vastuutuottajaksi. Ylessä Ikonen on vetänyt toimituspäällikkönä sekä urheilun uutistoimintaa että tapahtumalähetyksiäkin.

TV2:n kanavajohtajuutta on hoidettu viime kuukaudet useamman eri henkilön toimesta. Edellinen kanavapäällikkö Riku Saaranluoma siirtyi esitysoikeuksien ja kumppanuuksien päälliköksi Urheilu ja tapahtumat -yksikköön.