Yliopistokeskus takaisin ja poliisin vasteajat rajoihin – Kainuu hyötyisi merkittävästi työryhmän esityksien toteutumisesta

Työryhmä vaatii yli neljääkymmentä toimenpidettä harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisuuden tukemiseksi.

asuinalueet
Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä
Tytti Määttä on ahkeroinut parlamentaarisen työryhmän varapuheenjohtajana. Arkistokuva.Lucas Holm / Yle

Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarinen työryhmän loppuraportissa (siirryt toiseen palveluun) on mukana Kainuun kannalta merkittäviä asioita, kuten koulutuksen säilyttäminen ja palauttaminen, sekä poliisien vasteajat.

Työryhmän varapuheenjohtajan, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määtän mukaan harvaan asuttujen alueiden asioita käsiteltäessä kokonaisuus on tärkeintä.

– Kaksi kolmasosaa tavoitteista on kirjattu uuteen hallitusohjelmaan. Tällä hetkellä tehdään vielä päätöksiä paikkariippumattoman työhön liittyvistä asioista, sekä virastojen sijoittamisesta.

Vuoden 2020 valtion talousarvioesityksessä on esitetty neljä miljoonaa euroa elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin kehittämiseen, sekä erilaisten kokeilujen järjestämiseen. Eduskunta hyväksyy lopullisen talousarvion joulukuussa.

Määttä nostaa loppuraportista esiin palveluiden saavutettavuuden ja koulutusasiat. Työryhmä haluaa palauttaa ammatillisen koulutuksen maaseudulle, sekä yliopisto- ja korkeakoulutuksen kaikkiin maakuntiin, mikä koskettaa myös Kainuuta.

Aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas Kainuun liitosta toteaa, että elinkeinoelämän tarpeisiin vastaavan toisen asteen koulutuksen sekä korkeakoulu- ja yliopistokoulutuksen kehittäminen vahvistaa alueen elinvoimaa.

Tuleva poliisien vasteaikojen katto on myös peräisin työryhmältä. Harvaan asutuille alueille halutaan pysyvät määrärahat toiminnan turvaamiseksi.

Norjassa ja Ruotsissa käytössä olevat alueelliset verohelpotukset ja tukimahdollisuudet etenevät nyt jatkoselvityksiin. Näihin kuuluvat muun muassa alueelle muuttaville tuleva opintolainahyvitys ja tuloverohelpotukset.

Lisäksi harvaan asuttujen alueiden virkamiehille annettaisiin syrjäseutulisä ja uusilta yrityksiltä poistettaisiin puolestaan työnantajamaksut. Lopuksi maaseutujen sähkönhankinnan kustannuksia halutaan keventää.

Kainuuta vaivaava työvoimapula voitaisiin osittain ratkaista koulutustilanteen parantamisen lisäksi myös etätöillä. Loppuraportissa ehdotetaankin paikkariippumattoman työn tutkimista.

– Tulevaisuuden paikkariippumaton työ mahdollistaa asiantuntijatyön tekemisen maaseudulta, Määttä kertoo tiedotteessa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)