Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haaviston mukaan Nobelin rauhanpalkinto meni oikeaan osoitteeseen – "Afrikka muuttuu hänen myötänsä"

Nobelin rauhanpalkinnon sai tänä vuonna Etiopian pääministeri Abiy Ahmed.

Pekka Haavisto Kuva: Photo Edijs / EPA

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää oikeana päätöksenä sitä, että Nobelin rauhanpalkinnon voitti Etiopian pääministeri Abiy Ahmed.

– Hän on oman maansa avautumisprosessin isä ja siihen monella tapaa vaikuttanut. Etiopian suhteet naapurimaa Eritreaan ovat nyt parantuneet, Haavisto sanoo.

Haavisto pitääkin merkittävänä sitä, että Abiy Ahmed on saanut luotua Eritrean kanssa keskusteluyhteyden. Lisäksi Abiy Ahmedilla oli merkittävä rooli Sudanin rauhanprosessissa.

– Hän tuki alusta asti kansalaisjoukkoa, joka ensin osoitti mieltään kaduilla ja vaati muutosta. Hän myös tuki rauhanprosessia, jossa kesän aikana armeijan edustajat ja kansalaiset tekivät väliaikaisen hallinnon.

Kymmeniä kertoja niin Eritrean kuin Etiopian alueella vieraillut Haavisto tuntee pääministerin henkilökohtaisesti.

– Olen tavannut häntä useamman kerran. Hän on erittäin dynaaminen ja nuoremman sukupolven afrikkalainen johtaja, joka on tehnyt sillä alueella paljon, sanoo Haavisto.

– Jos ajattelee Afrikan suurimpiin maihin kuuluvien, kuten Etiopian ja Sudanin muutosprosesseja, niin tässä Afrikka muuttuu hänen myötänsä.

"Rauha horjuu helposti"

Nobel-komitea myönsi lausunnossaan, että Etiopiassa esiintyy yhä kansanryhmien välisiä jännitteitä, jotka voivat leimahtaa väkivaltaisiksi. Komitea perusteli palkinnon antamista sillä, että Abiy Ahmedin ponnistukset ansaitsevat tunnustusta ja tarvitsevat rohkaisua juuri nyt.

Haaviston mukaan maiden muutosten pysyvyyttä pitää seurata.

– Etiopiassakin oli valitettavasti iskuja poliitikkoja vastaan kesällä, jotka horjuttivat maan kehitystä. Rauha horjuu helposti, jos sen eteen ei tehdä töitä, sanoo Haavisto.

Lue lisää:

Toimittajalta: Etiopian Abiy Ahmed ei ehkä ansainnut Nobel-palkintoa, mutta voi vielä nousta sen arvoiseksi

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed sai Nobelin rauhanpalkinnon rauhansopimuksesta, joka lopetti sodan Eritrean kanssa