Mitä tapahtuisi, jos Suomeen tulisi uusi pakolaisaalto? Migri: Suomi on periaatteessa hyvin varautunut, mutta käytännössä reagointi olisi hidasta

Maahanmuuttovirasto Migrissä ei uskota, että Turkin tilanne aiheuttaisi pakolaisaallon Suomessa.

pakolaiset
Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Tornion järjestelykeskukseen tiistaina.
Turvapaikanhakijoita saapumassa Tornion järjestelykeskukseen syyskuussa 2015.Minna Rinta-Tassi / Yle

Jos Eurooppaan saapuisi nyt vuoden 2015 kaltainen suuri pakolaisaalto, Suomi olisi periaatteessa paremmin valmistautunut kuin neljä vuotta sitten. Käytännössä reagointi tilanteeseen onnistuisi kuitenkin hitaammin kuin vuonna 2015.

Näin sanoo Maahanmuuttoviraston (Migri) tulosalueen johtaja Kimmo Lehto.

Syynä on se, että Migrin mahdollisuudet toimia ovat nyt aiempaa huonommat. Vuoden alusta alkaen pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton määräraha muuttui arviomäärärahasta siirtomäärärahaksi. Näiden ero on, että arviomääräraha voidaan tietyin perustein ylittää, mutta siirtomäärärahaa ei.

Yllättävässä tilanteessa lisärahoitusta esimerkiksi uuden vastaanottokeskuksen perustamiseen tai henkilökunnan palkkaamiseen on nyt vaikeampi saada.

– Jos vastaanottokapasiteettia pitäisi nyt ryhtyä vähänkin nostamaan, joutuisimme pyytämään siihen eduskunnasta lisää rahaa. Se on hidasta, Lehto sanoo.

Suunnitelmat olemassa, käyttöönotto hidasta

Kun rahoitus on saatu, Suomi pystyy kuitenkin toimimaan nopeasti. Lehdon mukaan Suomi on oppinut vuoden 2015 pakolaisaallosta neljällä osa-alueella:

1. Pakolaistilanteen seuranta ja tietojen analysointi on aiempaa parempaa ja nopeampaa.

2. Valmiussuunnitelmat esimerkiksi pakolaisten sijoittamisesta on päivitetty.

3. Vastaanottokeskuskäyttöön saatavista kiinteistöistä on nyt aiempaa parempaa tietoa ja myös majoituskalustoa on jo jonkin verran olemassa.

4. Maahantulon hallinta on aiempaa parempaa. Esimerkiksi järjestelykeskuksia ei vuonna 2015 ollut vielä koskaan perustettu, mutta nyt siitä on kokemusta.

Vaikka osaamista on, Migrin kädet olisivat sidotut niin kauan, että eduskunta päättäisi lisärahoituksesta.

– Näissä neljässä kokonaisuudessa olemme selvästi paremmin varautuneita kuin vuonna 2015. Kun eduskunnassa puheenjohtajan nuija kopahtaa rahoituspäätöksen merkiksi, lupaan, että sitten tapahtuu nopeasti. Suunnitelmia ei voi kuitenkaan ottaa käyttöön ennen kuin siihen on toimivaltuudet.

Migri: Uusi pakolaisaalto epätodennäköinen

Mahdollinen uusi pakolaisaalto nousi keskusteluun Turkin hyökättyä Syyrian kurdialueelle keskiviikkona.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi torstaina, että maa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista, jos Euroopan maat leimaavat hyökkäyksen miehitykseksi.

Myös pääministeri Antti Rinne (sd.) varoitti perjantaina Turkin uuden pakolaisaallon riskistä Turkin sotatoimien vuoksi.

Migrissä Suomeen asti ulottuvaa pakolaisaaltoa pidetään kuitenkin epätodennäköisenä.

– Tällä hetkellä ei näytä siltä, että olisi tulossa isoa aaltoa. Sodan jaloista pakenee tällä hetkellä Pohjois-Syyrian kurdeja, eikä heillä ole juurikaan mahdollisuutta päästä Suomeen, Lehto sanoo.

Toisaalta myös vuonna 2015 koettiin yllätyksiä.

– Aina pitää tietenkin muistaa, että tilanteet voivat muuttua. Jos minulle olisi sanottu keväällä 2015, että Haaparannasta Tornioon tulee 20 000 ihmistä, en olisi sitä uskonut.

Myös Euroopassa tilanne erilainen kuin 2015

Turkin hyökkäyksen tavoitteena on muodostaa niin sanottu turvavyöhyke Turkin ja Syyrian rajalle. Turkin suunnitelmana on tyhjentää alue kurdeista ja asuttaa vyöhykkeelle Syyrian arabeja.

– Uskoisin, että tästä joukosta osa pyrkisi Eurooppaan sen sijaan, että palaisi Syyriaan. Jos liikehdintä Euroopan suuntaan yltyisi, olisi todennäköisempää, että se tapahtuisi ensi vuoden puolella keväällä.

Lehdon mukaan myös muualla Euroopassa tilanne on erilainen kuin neljä vuotta sitten.

– Vapaa liikkuminen Euroopan läpi Suomeen ei ole mahdollista samalla tavalla kuin vuonna 2015. Saksa ja Ranska ovat juuri päättäneet jatkaa sisärajatarkastuksia. Tarkastuksia on myös Saksan ja Tanskan ja Tanskan ja Ruotsin rajoilla. Siinä on monta rajaa ylitettävänä, Lehto toteaa.

*Lue myös: *Pääministeri Rinne varoittaa merkittävän pakolaisuuden riskistä Turkin sotatoimien vuoksi – "Sieltä lähtee varmasti ihmisiä liikkeelle"

Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset