Valotaide kasvattaa suosiotaan ja samaa tahtia kasvavat ihmisten odotukset – Visual Festival pyrkii luomaan toisen todellisuuden

Visual Festival järjestetään nyt toista kertaa Joensuun Botaniassa.

Valoesitykset ja valotaide
Mies seisoo Amanda Parerin jättimäisen The Man -valotaideteoksen edessä.
Amanda Parerin jättimäinen valotaideteos The Man on yksi Visual Festivalin pääteoksista.Pauliina Tolvanen / Yle

Valotaide on lyönyt läpi Suomessa. Lähes jokaisessa kaupungissa on jo valotaiteen ympärille syntynyt tapahtuma.

Viikon vaihteessa valon juhlaa vietetään Joensuussa tapahtumapuutarha Botaniassa.

Visual Festivalin taiteellinen johtaja Kari Kola uskoo valotaiteen suosion johtuvan sen saavutettavuudesta. Valofestivaalit ovat matalan kynnyksen tapahtumia.

– Totta kai myös tekniikka on kehittynyt eli nykyään pystytään tekemään semmoisia asioita, mihin ei kymmenen vuotta sitten ollut mitään mahdollisuutta, Kola huomauttaa.

Valoteokset ovat kasvaneet ja samoin ihmisten odotukset. Tapahtumien on uudistuttava, jotta kävijöitä riittäisi vuodesta toiseen.

Botanian tulevaisuuden kannalta festivaalin onnistuminen on tärkeää. Ohjelmaan on panostettu, ja mukana on taiteilijoita seitsemästä maasta.

Kolan mukaan Visual Festival ei ole pelkästään valotapahtuma vaan visuaalisen taiteen festivaali.

– Yritämme ehkä vähän erottua sillä, että mukana on kaikkea visuaalista taidetta tulta, esittävää taidetta ja valokuvanäyttelyä.

Festivaalin teemana on toinen todellisuus.

Italialainen valotaiteilija Alessandro Lupi huomauttaa, että valon avulla on helppo muokata käsitystämme todellisuudesta, mitä näemme ja mikä jää meiltä huomaamatta.

Valoteosten huomio on taattu, sillä niistä saa hienoja somekuvia.

Tapahtuman pääteoksia ovat Amanda Parerin jättimäinen valoteos The Man sekä Esa Kotilaisen säveltämä monikanavainen teos "Tellus In Space".

Alessandro Lupi kuitenkin toivoo, että ihmiset pysähtyisivät katsomaan töitä. Lupin tavoitteena on tehdä monitasoista taidetta, joka koskettaa jokaista ihmistä eri tavalla.

– Taiteessani ei ole mitään selvää sanomaa. Haluan herättää ajatuksia.