Jyväskyläläiset nuoret kokevat mielialansa laskeneen

Suurin osa kouluterveyskyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista voi hyvin ja viihtyy koulussa.

kouluterveydenhuolto
Oppilaat kävelevät ylös portaita.
Kouluterveyskysely tehdään lapsille ja nuorille kahden vuoden välein.Tiina Karppi / Yle

Jyväskyläläiset yläkoululaiset kokevat oman mielialansa laskeneen viimeisten kahden vuoden aikana.

Huoli on kasvanut 8.- ja 9.-luokkalaisilla noin neljä prosenttia ja lukiolaisilla lähes viisi prosenttia kahden vuoden takaiseen kouluterveyskyselyyn verrattuna.

Tiedot selviävät tuoreesta THL:n kouluterveyskyselystä (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän kaupunki).

Kouluterveydenhuollon osastonhoitaja Terhi Seppälä Jyväskylän kaupungilta kertoo, että myös alakoululaiset kärsivät mielialaongelmista.

– Olemme huolissamme nuorten mielialan laskusta ja teemme asian eteen töitä. Minua huolestuttaa se, että mielialaongelmat ovat pikku hiljaa siirtymässä alakoululaisten pariin, ne eivät ole pelkästään nuorten haasteena, sanoo Seppälä.

Nuorten elämässä on monenlaisia stressitekijöitä.

– Nuorilla on paineita opiskelun, jatko-opintojen ja harrastusten suhteen. Myös sosiaalisissa suhteissa voi olla haasteita, ja jotkut kokevat yksinäisyyttä. Kun nämä kaikki yhdistetään, niin ne varmasti vaikuttavat mielialaongelmien lisääntymiseen, sanoo Seppälä.

Jyväskylässä 8.- ja 9.-luokkalaisten humalahakuinen juominen on lisääntynyt vuoden 2017 tuloksista vajaan prosentin verran.

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan huumeiden saatavuus koetaan edelleen Jyväskylässä muuta maata selkeästi helpommaksi.

Valtakunnallinen kouluterveyskysely kerää tietoa perusopetuksen 4.- ja 5. -luokkien sekä 8.- ja 9.-luokkien oppilaiden sekä toisten asteen 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoiden hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta sekä osallisuudesta.