Hyppää sisältöön

Ensimmäisen avaruuskävelyn tehnyt kosmonautti Aleksei Leonov on kuollut

Leonov kuoli 85 vuoden iässä Moskovassa. Leonov teki avaruuskävelynsä maaliskuussa 1965.

Aleksei Leonov (1934–2019) oli ensimmäinen ihminen, joka teki avaruuskävelyn. Kuvassa hän osallistuu Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain yhteiselle avaruuslennolle. Kädessään kosmonautilla on tekemänsä piirros yhdysvaltalaisesta virkaveljestä Thomas Staffordista. Kuva: Granger / AOP

Kosmonautti Aleksei Leonov on kuollut 85 vuoden iässä. Asiasta kertoo Venäjän avaruusvirasto Roskosmos.

Leonov oli ensimmäinen ihminen, joka kävi avaruusaluksen ulkopuolella avaruudessa.

Leonov teki avaruuskävelynsä avaruudessa 18. maaliskuuta 1965 keskellä Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain kiivasta avaruuskilpaa.

Leonov oli Voshod-2-aluksen toinen lentäjä.

– Vedin itseni hellävaroen ulos ja potkaisin irti aluksesta, entinen kosmonautti muisteli vuonna 2015 uutistoimisto AFP:lle. Hänet oli kytketty alukseen viisimetrisellä nuoralla.

– Siellä oli musteenpimeää, tähtiä kaikkialla ja niin kirkas aurinko, että hädin tuskin kestin sitä.

"Mies on mennyt ulos avaruuteen"

Avaruuskävely kesti 12 minuuttia. Ollessaan aluksen ulkopuolella Leonov kuuli toisen lentäjän Pavel Beljajevin raportoivan maahan:

– Tämä on Almaz-1 [Beljajevin koodinimi lennolla]. Mies on mennyt ulos avaruuteen.

Pian Neuvostoliiton kuuluisa radioääni Juri Levitan välitti tiedon laajalle yleisölle.

Vaarallinen paluu

Avaruuskävely oli päättyä kohtalokkaasti, kun Leonovin avaruuspuku oli pullistunut niin, että hän ei olisi mahtunut takaisin ilmalukkoon. Leonov otti riskin ja valutti happea puvustaan päästäkseen sisään alukseen.

Paluumatka maahan oli myös vaikea, sillä aluksen automaattinen ohjausjärjestelmä petti ja he joutuivat ohjaamaan alusta manuaalisesti. Kosmonautit laskeutuivat lumisille Uralvuorille, noin 2 000 kilometrin päähän suunnitellusta laskeutumispaikasta.

– Odotimme kolme päivää metsässä pelastusta, neuvostoradio raportoi meidän olevan lomalla lennon jälkeen, Leonov nauroi AFP.n haastattelussa.

Kilpailua ja yhteistyötä avaruudessa

Neuvostoliittolaiset onnistuivat tekemään ensimmäisen avaruuskävelyn 10 viikkoa ennen Yhdysvaltoja.

Yhdysvallat sen sijaan voitti kilpajuoksun kuuhun vuonna 1969. Neuvostoliitossa Leonov oli valmistautunut kuulentoon, joten hän olisi saattanut ollut ensimmäinen ihminen Kuun kamaralla, jos kilvassa olisi käynyt toisin.

Toisella avaruusmatkallaan vuonna 1975 Leonov komensi neuvostokosmonautteja ensimmäisellä yhteislennolla Yhdysvaltain astronauttien kanssa.

Testilennolla venäläisten Sojuz-alus ja yhdysvaltalainen Apollo telakoituivat avaruudessa. Se oli liennytyksen ele kylmässä sodassa ja eräänlainen päätepiste avaruuskilvalle.

– Astronauttien kesken ei koskaan ole ollut rajoja. Sinä päivänä, kun se ajatus uppoaa poliitikkojen mieliin, planeetastamme tulee toisenlainen, Leonov sanoi AFP:n haastattelussa vuonna 2015, kun Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet olivat jälleen hyytävät.

Neuvostoliittolainen kosmonautti Aleksei Leonov ensimmäisen avaruuskävelyn aikana maaliskuussa 1965.
Neuvostoliittolainen Aleksei Leonov poistui avaruusaluksestaan 12 minuutin ajaksi 18. maaliskuuta 1965.

Aiheesta aiemmin:

.
.