Abdirahim "Husu" Husseinin mielestä vihapuheen hyväksyminen on sama kuin hyväksyisi kiusaamisen: “Olen vaihtanut jopa sukunimeni, jotta perhettäni ei yhdistetä minuun”

Kuntapoliitikko ja toimittaja ottivat yhteen siitä, millaista puhetta poliitikon pitää kestää.

vihapuhe
Abdirahim Hussein kaipaa arvojohtajuutta vihapuheen kitkemiseen: "Vihapuhetta ei kitketä pelkillä laeilla"
Abdirahim Hussein kaipaa arvojohtajuutta vihapuheen kitkemiseen: "Vihapuhetta ei kitketä pelkillä laeilla"

Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan merkittävä osa kuntapäättäjistä ja kansanedustajista on ollut vihapuheen kohteena. He myös kertoivat, että vihapuhe oli vaikuttanut heidän toimintaansa melko vahvasti.

Yksi isosti häiritty ryhmä oli maahanmuuttajataustaiset poliitikkomiehet, kuten Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein (sd.).

– Vihapuhe on minulle todellinen asia. Olen vaihtanut jopa sukunimeni, jotta perhettäni ei yhdistettäisi minuun.

Hussein keskusteli aiheesta Sannikka&Ukkola -ohjelmassa laajaa sananvapautta puolustavan toimittaja Ivan Puopolon kanssa.

Puopolon mukaan törkeäänkään puheeseen ei pidä puuttua, jos se vain on laillista. Poliitikon pitää kestää painetta: jos ei siedä Twitter-trollia, ei ole pätevä toimimaan politiikassa.

– Jos poliitikko sanoo, että laillinen vihapuhe pitää lopettaa, niin hän yrittää sanoa, että kansalaiset saavat osoittaa kritiikkiä minua kohtaan vain niin kuin minä sanon. Ja se on erittäin vaarallista.

"Vihainen puhe pitää erottaa vihapuheesta"

Husseinin mielestä keskustelussa pitäisi erottaa vihainen puhe ja vihapuhe. Vihainen puhe on sellaista, jossa kritiikki kohdistuu poliitikon toimintaan. Vihapuhe taas kohdistuu henkilön uskontoon, ihonväriin tai seksuaalisuuteen.

Sellaisen puheen hyväksyminen on Husseihin mielestä sama kuin hyväksyisi rasismin.

– Tai kuin seisoisi kiusatun vierellä ja hyväksyisi kiusaamisen.

Hussein ei usko, että ongelmaa saadaan kuriin pelkällä lainsäädännöllä, vaan hän toivoo julkisia puheenvuoroja vihapuhetta vastaan.

– Ongelma tällä hetkellä Suomessa on se, että osa ihmisistä vähättelee vihapuhetta ja ylläpitää rasismia hyväksymällä sen.

Katso Abdirahim Husseinin ja Ivan Puopolon koko väittely Sannikka&Ukkola -ohjelmassa Yle Areenasta. Mukana lähetyksessä myös opetusministeri Li Andersson, joka perustelee miksi oppivelvollisuus laajennetaan 18-vuotiaisiin saakka:

Sannikka&Ukkola