Janitskin ei tullut hovioikeuteen – vaatii MV-jutussa saamansa vankeustuomion kumoamista

Oikeudenkäynti alkoi sosialidemokraatisten opiskelijoiden ex-puheenjohtajaan kohdistuneiden kirjoitusten käsittelyllä.

vihapuhe
Ilja Janitskin
Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta 2018. Janitskin ei osallistunut hovioikeuden istuntoon aloituspäivänä maanantaina.AOP

Helsingin hovioikeus aloitti maanantaina MV-sivustoon kytkeytyvän poikkeuksellisen rikoskokonaisuuden käsittelyn. MV-lehden perustaja Ilja Janitskin vaatii hovioikeutta kumoamaan hänelle langetetun ankaran vankeusrangaistuksen ja kovat vahingonkorvaukset.

Janitskin itse ei osallistunut oikeuden istuntoon aloituspäivänä. Janitskinin avustaja Anu Koivu totesi, että Janitskin on toimittanut oikeudelle kaksi sairauslomatodistusta.

Koivu ei kommentoi sitä, milloin Janitskin itse saapuu oikeudenkäyntiin. Oikeudenkäynti jatkuu loka-marraskuun vaihteeseen asti.

Aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen korosti istunnon alussa, että oikeudenkäynnissä mitataan sananvapauden ulottuvuuksia ja sitä, mitä ja millä pelisäännöillä mediassa saa sanoa.

Syyttäjä: Janitskin maalitti demarinuorten puheenjohtajan

Oikeudenkäynnin aluksi käsiteltiin Sosialidemokraattisten opiskelijoiden Sonkin puheenjohtajana toimineeseen naiseen kohdistunutta kirjoittelua.

Sosialidemokraattiset nuoret järjestivät kampanjan, jonka tarkoitus oli kertoa MV-lehdessä ja Uber Uutisissa mainostaneille, mitä heidän rahoillaan tehdään.

Syyttäjän mukaan tämän jälkeen Janitskin julkaisi naisen nimen, kuvan ja yhteystiedot tammikuussa 2016 ja maalitti näin hänet. Naista haukuttiin ja solvattiin keskustelupalstoilla yli vuoden ajan. Hänelle tuli myös suuri määrä asiattomia yhteydenottoja.

Syyttäjä katsoo, että kyseessä oli Janitskinin kosto, josta aiheutui mittavat kärsimykset ja vahingot.

– Aika täydellisesti on ruoskittu naista henkilönä halventavalla tavalla. Kyse ei ole poliittisen toiminnan arvostelusta, sanoi Hämäläinen.

Maalituksen kohde ei uskaltanut poistua kotoa

Nainen itse kuvasi tilannetta "paskamyrskyksi" ja sanoi, että se oli hänelle hyvin raskas.

– En uskaltanut poistua kotoa, ahdisti, kaverit eivät uskaltaneet viettää aikaa minun kanssani, koska pelkäsivät, että joku käy kimppuun, kertoi nainen oikeudessa.

– Tämä on aiheuttanut aika syvät haavat ja vaikuttanut minun työhön, olemiseen ja tulevaisuuteen.

Nainen koki, että hän ei ollut turvassa Suomessa ja muutti ulkomaille joksikin aikaa.

Puolustus kiisti Janitskinin vastuun

Janitskinin avustaja Anu Koivu sanoi, että Janitskin ei julkaissut naisesta muuta kuin yhdessä jutussa nimen ja kuvan.

– Onko mahdollista, että naiseen kohdistuva vihakampanja johtui hänen boikottikampanjastaan? Kun tällaiseen kampanjaan lähdetään, pitää muistaa, että kaikki tahot, jotka ovat mainostaneet, eivät ole tähän kampanjaan suhtautuneet myönteisesti.

Ilja Janitskinin asianajaja hovioikeudessa 14. lokakuuta.
Janitskinia edustivat oikeudessa asianajajat Juha Räihä ja Anu Koivu.Yle

Koivu korosti, että naista haukuttiin ja arvosteltiin myös muissa julkaisuissa.

– Mikä johtuu mistäkin ja mikä on Janitskinin vastuu siitä, mitä nainen on kärsinyt?

Koivu korosti, että jokainen kirjoittaja oli vastuussa omista kirjoituksistaan. Koivun mukaan kaikkia kirjoittajia ei edes saatu selville eikä Janitskinilla ollut päätoimittajan vastuuta MV-lehdessä

Hän myös huomautti, että maalittaminen ole mikään juridinen termi ja maalittamisesta tullaan käymään keskustelua oikeudenkäynnin aikana.

Koivu kiisti Janitskinin syyllistyneen törkeään kunnianloukkaukseen. Koska Janitskin ei ollut maanantaina paikalla, hänen omia näkemyksiään ei kuultu.

Käräjoikeus tuomitsi Janitskinin 16 rikoksesta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin kesäkuussa 2018 kaikkiaan 16 rikoksesta vuoden ja kymmenen kuukauden kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus katsoi, että MV-lehti ja Uber Uutiset oli valjastettu asiattoman ja useiden henkilöiden kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi.

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin oli sivustojen omistajana ja päätoimittajana vastuussa niihin kytkeytyvistä rikoksista vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 asti.

Janitskin: Rangaistus on kohtuuton

Janitskin katsoo valituksessaan hovioikeudelle, että käräjäoikeus tuomitsi hänet kohtuuttoman ankaraan rangaistukseen rikoksista, joihin hän ei ole syyllistynyt. Janitskinin mielestä hän ei ole vastuussa muista kuin omista kirjoituksistaan.

Jos rangaistusta ei kumota, sitä pitää Janitskinin mielestä alentaa ja määrätä vankeus ehdollisena.

Käräjäoikeus määräsi Janitskinin maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä kahden muun tuomitun kanssa yhteensä 136 000 euroa.

Janitskin pitää korvausten määrää kohtuuttomana ja vaatii, että hänet vapautetaan korvausvelvollisuudesta tai korvauksia alennetaan tuntuvasti.

Jutussa tuomittiin kaksi muuta henkilöä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Hovioikeus ottaa kantaa myös heidän valituksiinsa.

Syyttäjä katsoo, että käräjäoikeuden tuomion muuttamiselle ei ole perusteita.

Lue myös:

Ilja Janitskinille uusia syytteitä – törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja tekijänoikeusrikos oikeuden puitavaksi

Kaikki MV-sivuston rikoksista tuomitut valittivat rangaistuksistaan – Janitskin sai lähes kaksi vuotta vankeutta

"Kynnys nettikirjoittelua koskevien syytteiden nostamiseen voi madaltua" – Viestintäoikeuden tutkija pitää Janitskinin tuomiota rankkana

Ilja Janitskinille ehdoton vuoden ja 10 kuukauden vankeustuomio MV-jutussa – syyttäjä tyytyväinen poikkeuksellisen ankaraan rangaistukseen