Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluissa läpimurto: "Hyvin huomattava osittainen sopimus Kiinan kanssa"

Valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoo, että kiinalaistuotteiden tullikorotuksia lykätään.

Kauppasota
Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat aloittivat kauppaneuvotteluissa uuden kierroksen Washingtonissa torstaina.
Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat aloittivat kauppaneuvotteluissa uuden kierroksen Washingtonissa torstaina.AOP

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluissa virisi perjantaina toiveikkuutta ainakin osittaisesta sopimuksesta.

Wall Streetillä eläteltiin toivoa, että presidentti Donald Trumpin ja Kiinan varapääministerin Liu Hen tapaamisesta saataisiin ilmoitus, että Yhdysvallat lykkää uusien tullien voimaantuloa.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi, että neuvottelut ovat olleet tuloksellisia. Trump tviittasi tapaamisen edellä, että tunnelmat neuvotteluissa ovat olleet lämpimämmät kuin viime aikoina yleensä.

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät neuvotteluissa alustavasti sopuun siitä, että osapuolet voisivat (siirryt toiseen palveluun)solmia aselevon kauppasodassa, kirjoittaa talouslehti Bloomberg viitaten nimettömään lähteeseen. Lehden mukaan Kiinan ja Yhdysvaltojen neuvotteluissa luotiin myös pohja laajemmalle sopimukselle, jonka maiden johtajat voisivat allekirjoittaa myöhemmin tänä vuonna.

Ellei muuta sovita, astuvat Yhdysvaltojen uudet tullikorotukset kiinalaistuotteille voimaan ensi viikon tiistaina. Trumpin ja Liun oli määrä tavata Valkoisessa talossa iltapäivällä paikallista aikaa.

Kiinan onkin toivottu myöntyvän osaan Yhdysvaltojen vaatimuksista, jotta entistä rajummalta tullinokittelulta vältyttäisiin. Kiinan odotetaan muun muassa lupaavan ostaa enemmän amerikkalaisia maataloustuotteita ja pidättäytyä valuuttamanipuloinnista.

Trump: "Hyvin huomattava osittainen sopimus saavutettu Kiinan kanssa"

Presidenttti Trump ilmoitti myöhemmin perjantaina, että Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet “hyvin huomattavaan” osittaiseen sopimukseen maiden välisissä kauppaneuvotteluissa.

Ensimmäisen vaiheen sopimus kattaa alustavien tietojen mukaan suuria maataloustuotteiden kauppoja, rahoitusalaa sekä tekijänoikeuksia, mutta tarkempia yksityiskohtia ei ole vielä annettu julki.

Valtiovarainministeri Mnuchin kommentoi perjantain neuvotteluista, että yhteinen sävel on löytymässä.

– Olemme päässeet perustavanlaatuiseen yhteisymmärrykseen avainkysymyksissä, mutta vielä on tekemistä, Mnuchin sanoo.

Samalla Mnuchin vahvisti, että ensi viikolla voimaan astuviksi suunniteltuja kiinalaistuotteiden tullikorotuksia lykätään.

Lue myös:

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluiden ensimmäinen päivä loppui toiveikkaissa merkeissä

Lähteet: Reuters, AP