1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilkka: THL sai ensimmäisen ilmoituksen ihmiseltä, joka epäilee saaneensa keuhko-oireita sähkötupakoinnin takia

Sähkötupakka on aiheuttanut Yhdysvalloissa lukuisia kuolemantapauksia.

sähkötupakka
Mies polttaa sähkötupakkaa.
Sähkötupakka on aiheuttanut Yhdysvalloissa selittämättömiä keuhkosairauksia ja kuolemantapauksia. Kuvassa henkilö polttaa sähkötupakkaa Yhdysvaltain Washingtonissa.Eva Hambach / AFP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut ilmoituksen kansalaiselta, joka epäilee sähkötupakan aiheuttaneen hänelle keuhko-oireita. Ilmoitus on THL:n mukaan ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tapauksesta kertoo Ilkka (siirryt toiseen palveluun).

THL:n sähkösavukkeisiin erikoistunut asiantuntija Otto Ruokolainen kertoo Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että kyse on tuoreesta, joidenkin päivien takaisesta yhteydenotosta. Henkilö on kertonut oireista, jotka ovat osittain samantyylisiä kuin Yhdysvalloissa raportoidut. Oireet ilmaantuivat vuosia sitten ja ovat sittemmin helpottaneet.

Sähkötupakka on aiheuttanut Yhdysvalloissa selittämättömiä keuhkosairauksia ja kuolemantapauksia. New Yorkin osavaltio kielsi tuotteiden myynnin vastikään.

Tästä on kyse: Sähkötupakointi tappaa Yhdysvalloissa – onko Suomessa varautuminen parempaa? Terveydenhuollon asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin

Suomessa ei ole viranomaisjärjestelmää, johon voisi ilmoittaa sähkötupakan aiheuttamista oireista. Täällä vastuu on kaupallisilla toimijoilla. Sähkösavukkeiden ja niiden täyttösäiliöiden valmistajan, maahantuojan ja jakelijan on lain mukaan perustettava järjestelmä, johon kerätään tietoja tuotteiden aiheuttamista epäillyistä terveyshaitoista.

THL suosittelee hakeutumaan välittömästi lääkäriin, mikäli poltat sähkösavukkeita ja terveydentilasi heikkenee äkillisesti.

Ruokolainen sanoo Iltalehdelle, että mukaan kannattaa ottaa myös käytetyt tuotteet.

Yhdysvalloissa sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa hengenahdistus, rintakipu, vatsakipu, yskä, veriyskökset, oksentelu, ripuli ja kuume. THL:n mukaan sähkötupakkaa ei voida nykytiedon valossa pitää hyvänä apuvälineenä tupakoinnin lopettamisessa.

Lue lisää:

Sähkötupakan käyttäjillä selittämättömiä keuhkosairauksia Yhdysvalloissa – THL:n asiantuntija: Vastaavaa voi tapahtua Suomessakin

New Yorkin osavaltio kielsi maustettujen sähkötupakoiden myynnin

Viranomainen: Sähkötupakan kieltäminen Suomessa olisi pitkä prosessi – USA:ssa jo viisi ihmistä kuollut vakavaan keuhkosairauteen

Lue seuraavaksi