Turkin hyökkäys Syyriaan: Saksa jäädytti asevientiluvat Turkkiin, kurdit syyttävät Turkin liittolaisia siviilien tappamisesta

Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan hyökkäyksessä on kuollut 74 kurditaistelijaa ja 30 siviiliä.

Turkin hyökkäys
Savua nousee Syyrian pohjoisosassa sijaitsevasta Ras al-Ainin kaupungista 11. lokakuuta 2019.
Turkki kertoi vallanneensa Syyrian Ras Al-Ainin kaupungin, jossa on käyty viime päivinä merkittäviä taisteluita. Kuva perjantailta 11. lokakuuta.Ozan Kose / AFP

Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueille on jatkunut keskiviikosta alkaen. Turkki pitää Syyrian kurdijoukkoja vihollisinaan ja pyrkii perustamaan rajansa edustalle "suojavyöhykkeen".

Tässä artikkelissa kerromme hyökkäyksen viimeiset käänteet.

Kurdit: Turkin liittolaistaistelijat tappaneet siviilejä

Turkin kanssa liittoutuneet taistelijat ovat tappaneet yhdeksän kurdisiviiliä Pohjois-Syyriassa, sanoo kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights. Järjestön mukaan yksi tapetuista on Syyrian tulevaisuus -puolueen pääsihteeri Hevrin Khalaf.

Khalaf on ollut yksi tunnetuimmista kurdilaisista naispolitiikoista. Kurdien mukaan Turkin liittolaisjoukot kiskoivat hänet ja hänen kuljettajansa ulos autosta ja ampuivat hänet. Uutistoimisto Reutersin mukaan taistelijat ovat kiistäneet tapot.

Saksa ei myy uusia aseita Turkkiin

Saksa ei myönnä uusia asevientilupia Turkkiin vastalauseena Turkin hyökkäykselle Pohjois-Syyriaan kurdialueelle. Ulkoministeri Heiko Maas sanoi Bild-lehdelle, että Saksa ei anna enää uusia lupia sellaisille puolustustarvikkeille, joita voitaisiin käyttää Syyrian hyökkäyksessä.

Saksa ja muut EU-maat ovat tuominneet Turkin iskun kurdeja vastaan. Myös Suomi on ilmoittanut, että uusia asevientilupia Turkkiin ei myönnetä. Viime vuonna Saksa vei Turkkiin aseita lähes 243 miljoonan euron edestä. Turkin osuus oli lähes kolmannes Saksan koko aseviennistä.

Mies siivoaa Turkin pommituksen lennättämiä pirstaleita Qamishlin kaupungissa Syyriassa.
Mies siivoaa Turkin pommituksen jälkiä Qamishlin kaupungissa Syyriassa.All Over Press

Isis-vankilan lähellä räjähti

Autopommi räjähti varhain lauantaina lähellä vankilaa, jossa on Isis-taistelijoita, kertovat kurdilähteet Tiettävästi kukaan ei loukkantunut Hassakehin-kaupungissa sattuneessa räjähdyksessä. Valtaosa kaupungista on kurdijoukkojen hallussa.

Vankilan vartiointia tehostettiin räjähdyksen jälkeen, jotta vankilassa olleet eivät pääse karkaamaan, kertoo Lontoosta käsin toimiva kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Kansainvälinen yhteisö on ilmaissut pelkonsa siitä, että kurdien hallinnoimille leireille vangitut noin 12 000 Isis-taistelijaa pääsevät Turkin hyökkäyksen aikana pakenemaan.

Uhrimäärä kasvaa

Syrian Observatory for Human Rights on nostanut arviotaan Turkin hyökkäyksen uhrimäärästä Syyriassa.

Sen mukaan keskiviikkona alkaneessa hyökkäyksessä on kuollut 74 kurditaistelijaa ja 30 siviiliä. Uhreista suurin osa on Tal Abiadin kaupungin alueella.

Järjestön mukaan Turkin tukemien syyrialaiskapinallisten taistelijoista 49 on saanut surmansa.

Myös konfliktin osapuolet Turkki ja kurdijohtoiset SDF-joukot ovat esittäneet arvioita uhrimääristä, mutta ne poikkeavat selvästi toisistaan.

Karttagrafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Turkin hyökkäys on jatkunut tänään. Turkin hallintoa lähellä olevan valtiollisen Anadolu-tietotoimiston mukaan Turkki ja sen tukemat syyrialaiskapinalliset ovat saavuttaneet M4-moottoritien, joka kulkee Manbijin ja Qamishlin kaupunkien välillä.

Se sijaitsee 30 kilometriä Turkin rajasta.

Pakistan ilmasi tukensa Turkille, Putin lupaa vetäytyä

Pakistan on ilmoittanut tukevansa Turkin keskiviikkona aloittamaa hyökkäystä kurdijoukkoja vastaan Syyriassa. Maan pääministeri Imran Khan soitti Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille perjantaina ja ilmaisi Pakistanin "tuen ja solidaarisuuden" maan toimille.

Turkin sotatoimet ovat herättäneet laajaa kansainvälistä arvostelua. Hyökkäyksen mahdollisti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös siirtää yhdysvaltalaisjoukot pois alueelta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan vaatii kaikki ulkovaltoja vetämään joukkonsa Syyriasta. Hän sanoo myös Venäjän olevan valmis vetämään joukkonsa maasta, mikäli maan hallinto tätä haluaa.

Venäjä on tukenut Syyrian presidenttiä Bashar Al-Assadia sotilaallisesti.

Naiset kaitsevat lampaita lähellä Teli Abiadin kaupunkia, Turkin rajalla Syyriassa. Kuva on otettu perjantaina 11. lokakuuta.
Naiset kaitsevat lampaita lähellä Teli Abiadin kaupunkia, Turkin rajalla Syyriassa. Kuva on otettu perjantaina 11. lokakuuta.Sedat Suna / EPA

Turkki kieltää ampuneensa Yhdysvaltain joukkoja

Turkki kieltää kohdistaneensa tykistötulta Yhdysvaltain tukikohtaan Syyriassa. Turkin puolustusministeri Hulusi Akar sanoi Turkin valtiolliselle uutistoimisto Anadolulle, että Turkin kohteena olivat kurdijoukot, joiden sijainti oli kilometrin päässä Yhdysvaltain joukoista.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi aiemmin tänään, että Turkin ampuma ammus räjähti perjantai-iltana muutaman sadan metrin päässä Yhdysvaltain tukikohdasta Kobanin kaupungissa. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei haavoittunut.

Turkki väittää vallanneensa strategisesti tärkeän kaupungin, kurdit kiistävät

Turkki kertoi tänään lauantaina vallanneensa Ras Al-Ainin kaupungin lähellä rajaa. Kaupungissa on käyty viime päivinä merkittäviä taisteluita, ja Turkki on pommittanut sitä voimakkaasti.

Kurdijoukot kiistävät menettäneensä kaupungin hallinnan.

Valtaamista ei ole vahvistettu puolueettomista lähteistä.

Kurdien Punainen Puolikuu ilmoitti, ettei se voi enää lähettää lääkintäryhmiä Ras al-Ainiin, koska sen ambulanssit joutuvat Turkin tulituksen kohteiksi.

Ras al-Ainin lisäksi Turkki pommitti raskaasti Tal Abyadin kaupunkia. YK:n mukaan noin satatuhatta siviiliä on paennut kodeistaan keskiviikkona alkaneiden pommitusten tieltä.

Turkin pommitusten tuhoja Ras al-Einin kaupungissa Koillis-Syyriassa.
Turkin pommitusten tuhoja Ras al-Einin kaupungissa Koillis-Syyriassa.EPA

Lue myös:

Ylen reportaasi Turkin ja Syyrian rajalta: Siviilejä kuollut molemmin puolin rajaa, sotilasoperaatio jatkuu

Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset

Rauha mureni Pohjois-Syyrian kurdialueella – kolme karttaa kertoo, millaiselle alueelle Turkki hyökkäsi

Sotilasasiantuntija Turkin iskusta Pohjois-Syyriaan: Joukkomääräisesti iso operaatio, kestänee pari viikkoa

Lähteet: Reuters, AP, STT