Ecuadorin presidentti määräsi pääkaupunkiin ulkonaliikkumiskiellon – protestoijat tunkeutuivat kiellon jälkeen tv-asemalle ja lehden toimitukseen

Ecuadorin asevoimat ilmoitti hyökkäysten jälkeen, että liikkumisen rajoitukset on määrätty koskemaan koko maata seuraavan 24 tunnin ajan.

Alkuperäiskansojen liikehdinnästä alkaneet mielenosoitukset jatkuivat lauantaina pääkaupunki Quitossa. Kuva: Jose Jacome / EPA

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno määräsi lauantai-iltana Suomen aikaa maan pääkaupunkiin Quitoon ulkonaliikkumiskiellon. Lisäksi presidentti määräsi sotilaita valvomaan pääkaupungin kaduille ulkonaliikkumiskiellon noudattamista.

Moreno ilmoitti Twitterissä, että kiellon tarkoituksena on helpottaa asevoimien työtä väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta mielenosoittajat hyökkäsivät tv-asemalle sekä paikallisen sanomalehden toimitukseen Quitossa, kertoi uutistoimisto AFP. Teleamazonas-tv-kanava keskeytti normaalilähetyksensä ja julkaisi videoita ja kuvia protestojien hyökkäyksessä yhtiön rakennukseen.

Teleamazonasin yöllä Suomen aikaa julkaisemassa Twitter-videossa protestoijat tekivät ilkivaltaa autoille tv-aseman pihalla.

El Comercio -sanomalehti puolestaan kertoi, että sen tiloihin oli hyökännyt tuntematon ryhmä. Lehti ei kertonut henkilövahingoista.

Myös El Comercio julkaisi Twitterissä videon, jossa Teleamazonasin edustalla savusi lauantaina. Lehden mukaan hyökkääjät olivat heittäneet polttopulloja rakennusta kohti.

Ecuadorin asevoimat ilmoitti hyökkäysten jälkeen, että liikkumisen rajoitukset on määrätty koskemaan koko maata seuraavan 24 tunnin ajan.

Protestiliike aikoo jatkaa mielenosoituksiaan

Polttoaineen hinnankorotuksista alkaneet mielenosoitukset ovat kestäneet jo lähes kaksi viikkoa. Protesteissa on kuollut viisi ihmistä ja satoja on loukkaantunut.

Protestit alkoivat sen jälkeen, kun polttoaineen hinta yli kaksinkertaistui lokakuun alussa Morenon hallituksen poistettua polttoaineiden verotuet. Polttoainetukiaisten poistaminen oli osa Morenon Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa tekemää sopimusta, jonka avulla Ecuador sai 4,2 miljardin dollarin lainan.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet siitäkin huolimatta, että protestiliikettä yhdistävä Conaie-ryhmä perui aikaisemman ilmoituksensa siitä, että se ei ole valmis neuvottelemaan presidentin kanssa. Lauantaina Conaie-ryhmä kertoi olevansa sittenkin valmis suoriin neuvotteluihin Morenon kanssa. Liikkeen toiveena on, että IMF:n ehdot voitaisiin perua tai että niitä voitaisiin muuttaa.

Ulkonaliikkumiskiellon julistuksen jälkeen liike kuitenkin ilmoitti, että mahdolliset neuvottelut ovat uhattuna.

Lisää aiheesta: