1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Japanissa taifuunin vaatimien kuolonuhrien määrä nousee – ainakin 48 kuollut, monen kadonneen pelätään joutuneen tulvavesien viemiksi

Myrsky on poistunut jo merelle, mutta pelastustyöt ovat yhä käynnissä eri puolilla Japania.

Näkymä Japanin Naganosta sunnuntaina 13. lokakuuta. Kuva: JIJI PRESS / EPA

Taifuuni Hagibisin riehunnan seurauksena on Japanissa kuollut ainakin 48 ihmistä, kertoivat uutistoimistot maanantaina. Iltapäivällä kateissa oli vielä 17 ihmistä, ja loukkaantuneita oli pitkälti toista sataa.

Myrsky siirtyi sunnuntaiaamuna merelle, mutta työt ihmisten pelastamiseksi tulvien keskeltä jatkuvat. Osa kuolonuhreista joutui maanvyöryjen alle, osa taas joutui tulvavesien viemäksi, kun joet tulvivat yli äyräidensä.

Armeijan johtamissa pelastustöissä on kuollut yksi iäkäs nainen Iwakin kaupungissa Fukushiman prefektuurissa. Hän tippui pelastushelikopterista noin 40 metrin korkeudesta, kun hänen turvavaljaansa unohdettiin kiinnittää kopteriin, kertoo NHK.

Viranomaiset löysivät sunnuntaina Tokion lähivesiltä uponneen rahtilaivan. Ainakin viisi 12-henkisen miehistön jäsentä on kuollut ja kolme on edelleen kateissa. Panamaan rekisteröity alus oli ankkurissa Kawasakin kaupungin edustalla taifuunin iskiessä.

Tokio säästyi suurelta tuholta

Pääkaupunki Tokio säästyi suuremmilta vahingoilta, mutta sitä ympäröivillä alueilla taifuunin tuhot ovat mittavat.

Yhtenä viime vuosien voimakkaimmista taifuuneista pidetty Hagibis rantautui Japanin pääsaaren Honshun itärannikolle lauantai-iltana seitsemältä paikallista aikaa. Taifuuni toi mukanaan jopa 60 metriä sekunnissa puhaltaneita myrskytuulia, mutta etenkin tunteja jatkunut kaatosade aiheutti tuhoja. Sade aiheutti laajoilla alueilla tulvia ja maanvyöryjä.

Ensimmäinen kuolonuhri tuli jo ennen myrskyn varsinaista rantautumista, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton Chibassa Tokion itäpuolella ja autoa kuljettanut mies kuoli. Yksi mies kuoli maanvyöryssä Tokion pohjoispuolella, ja Kawasakissa kuusikymppinen mies löydettiin kuolleena veden valtaamasta kodistaan. Lisäksi yksi nainen kuoli maanvyöryn tuhottua hänen kotinsa Samigaharassa Tokion lounaispuolella.

Ihmisiä kävelemässä tulvivassa Kawasakin kaupungissa lähellä Tokiota 13. lokakuuta. Kuva: EPA

Sunnuntaiaamuun mennessä myrsky oli heikentynyt ja palannut merelle.

Kymmenettuhannet pakenivat kodeistaan

Hagibis aiheutti Tokion alueella liikennekaaoksen. Kaikki lennot Tokion alueella peruttiin, samoin suurin osa junavuoroista.

Yli seitsemälle miljoonalle ihmiselle oli annettu lauantaihin mennessä evakuointimääräys. Sen noudattaminen ei ollut pakollista, mutta kymmenettuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan valtion järjestämiin suojatiloihin.

Hagibis-taifuunin aikaansaaman tornadon tuhoja Ichiharan kaupungissa Chiban prefektuurissa. Kuva: JIJI PRESS / EPA

Japanin keskiosassa entisessä talviolympiakaupungissa Naganossa tulvapadon pettäminen sai vedet tulvimaan asuinalueelle. Vesi nousi asuintaloissa jopa toiseen kerrokseen asti. Armeijan helikopetrit ovat olleet pelastamassa ihmisiä asuntojensa parvekkeilta.

Taifuuni sekoitti myös urheilutapahtumien aikatauluja. Jo myrskyn lähestyessä formula 1:n Japanin gp:n aika-ajo Suzukassa siirrettiin lauantailta sunnuntaiaamulle, ja kaksi rugbyn MM-ottelua peruttiin. Sunnuntaiaamuna rugbyn MM-kisojen järjestäjät ilmoittivat myös kolmannen ottelun perumisesta.

Lisää aiheesta:

Vuosikymmenten voimakkain taifuuni kuritti Japania lauantaina – Tokiossa sadat tuhannet edelleen ilman sähköä