Taipuuko Ecuadorin presidentti mielenosoittajien vaatimuksiin? Lupasi arvioida uudelleen päätöstä bensan hinnan nostamisesta

Polttoaineen hinnankorotuksista alkaneet mielenosoitukset ovat kestäneet jo lähes kaksi viikkoa.

Ecuadorin mielenosoituksissa on kuollut kuusi ihmistä ja noin 2 000 on loukkaantunut tai pidätetty. Kuva lauantain mielenosoituksesta maan pääkaupungissa Quitossa. Kuva: Paolo Aguilar / EPA

Ecuadorissa presidentti Lenin Moreno on kertonut arvioivansa uudelleen päätöstä, joka poisti vuosikymmeniä voimassa olleet polttoaineen tukiaiset.

Tuen poisto nosti polttoaineen hintaa 120 prosenttia ja on siirtynyt myös muihin kuluttajahintoihin. Tämä sai aikaan suuria mielenosoituksia ja mellakoita maan pääkaupungissa Quitossa sekä maan öljyntuotantoalueella.

Mellakoihin on osallistunut runsaasti maan alkuperäiskansojen edustajia.

Mies pakenee kyynelkaasusavua Quitossa Ecuadorissa 7. lokakuuta. Kuva: Jose Jacome / EPA

Mellakat johtivat siihen, että maan hallitus joutui pakenemaan pääkaupungista rauhallisemmalle paikkakunnalle.

Moreno määräsi eilen illalla Quitoon ulkonaliikkumiskiellon. Hän kertoi tänään, että sen myötä turvallisuustilanne pääkaupungissa on rauhoittunut.

YK:n Ecuadorin toimisto kertoo Twitterissä, että neuvottelut hallituksen ja alkuperäiskansojen välillä alkavat kolmelta iltapäivällä paikallista aikaa.

Polttoainetukien lopettaminen on osa hallituksen ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n maaliskuussa tekemää lainasopimusta.

Hallitus on subventoinut polttoaineen hintoja 1,3 miljardilla dollarilla vuosittain. Tuen poistamisen ansiosta valtio sai IMF:ltä yli neljän miljardin dollarin lainan.

Mielenosoituksissa on kuollut kuusi ihmistä ja noin 2 000 on loukkaantunut tai pidätetty.

Savu nousee Yleisen valvontatoimiston rakennuksen takaa, kun mielenosoittajat ovat tunkeutuneet sisään rakennukseen lauantaina 12. lokakuuta 2019. Kuva: Rodrigo Buendia / AFP