1. yle.fi
  2. Uutiset

Brexit voi yllättää sadat suomalaisyritykset tullimaksuillaan – vantaalaisyritys laskee tarkasti, miten skotlantilaiset kytkimet riittävät

Tullin mukaan jopa kolmeltasadalta yritykseltä puuttuu Suomessa vielä tullitunnus, jolla he voivat jatkaa kaupankäyntiä brexitin jälkeen Britannian kanssa.

Brexit
Tuija Lindblad esittelee hyllyvarastoaan.
Konaflexin toimitusjohtaja Tuija Lindblad laskee, montako skotlantilaista kytkintä hyllyssä tällä hetkellä on. Brexitin myötä lisäosia ei saa yhtä nopeasti enää tilattua. Reeta Salminen / Yle

Vantaalaisen Konaflex-tukkukaupan varastossa lasketaan tätä nykyä tarkkaan, montako skotlantilaista kytkintä tai jarrua heillä on hyllyillään. Jos Britannian EU-ero toteutuu, muutokset Konaflexille ovat selvät. Konaflexin toimitusjohtaja Tuija Lindblad on laskenut, että tavaran tulo saattaa hidastua jopa parilla päivällä.

– Brexit tarkoittaa pahimmillaan, että jokainen Englannista tuleva lähetys tullataan ensin siellä lähtöpäässä ja sitten täällä meillä, Lindblad sanoo.

Konaflexin kaltaiselle yritykselle Brexit tarkoittaa lisää työtä, byrokratiaa ja kustannuksia. Käytännössä tämä johtaa siihen, että tavara ei liiku asiakkaalle niin nopeasti kuin nyt.

Tuija Lindblad pitelee laitetta käsissään.
Tuija Lindblad esittelee skotlantilaista kytkintä. Iso-Britannia on kolmanneksi tärkein tuontimaa Konaflexille. Reeta Salminen / Yle

Tulli: "Hankkikaa tullitunnukset"

Konaflexilla on kuitenkin kokemusta EU:n ulkopuolisesta kaupasta. Monelle yritykselle se on sitä vastoin outoa.

Tulli on laskenut, että tällä hetkellä kolmeltasadalta suomalaiselta yritykseltä puuttuu vielä tullitunnukset brexitin jälkeiseen kauppaan Brittien kanssa.

Britannian parlamentin on määrä äänestää brexitistä viimeistään tulevan viikon lauantaina.

Suomen Tulli kehottaakin kaikkia brittien kanssa kauppaa käyviä yrityksiä välittömästi varmistamaan, että tullitunnukset EU:n ulkopuoliseen kauppaan ovat kunnossa.

– Kehotan tämmöisiä yrityksiä, joilta tunnukset vielä puuttuvat, ottamaan tulliin yhteyttä ensi tilassa, sanoo Tullin asiakkuus - ja veronkantojohtaja Tom Ferm.

Kaiken kaikkiaan monta tuhatta suomalaista yritystä käy kauppaa brittien kanssa.

Yritysten lisäksi tullien sumppuja tulevat lisäämään myös yksittäisten ihmisten tekemät netti-tilaukset Englannista. Jatkossa yli 22 euroa maksavista nettitilauksista pitää tehdä tulli-ilmoitus ja maksaa verot, jos brexit toteutuu.

Tulli on laskenut, että jos Britannian EU-ero astuu voimaan, tullattavat tavarat tulevat lisääntymään 25 prosenttia. Tulli on palkkaamassa nyt 60 uutta työntekijää ruuhkien välttämiseksi.

Tuija Lindblad.
Konaflex Oy:n toimitusjohtaja Tuija Lindblad.Reeta Salminen / Yle

Vantaalla Konaflexin toimitiloissa tullaus on hanskassa, mutta brexit aiheuttaa silti päänvaivaa.

Voi olla, että brexitin tapahtuessa, joku suomalainen paperikone saattaa tulevaisuudessa seisoa rikkinäisenä pidempään kuin nyt, kun uutta osaa ei saada Englannista pikaisesti toimitettua.

– Kyllä, näin se juuri vaikuttaa vääjäämättä. Asiat eivät onnistu sitten niin nopeasti kuin tänään, Lindblad sanoo.

Lue seuraavaksi