"Kauniita poutapäiviäkin on" – koululaisten syysloma alkaa lokakuisessa säässä, mutta aurinkokin näyttäytyy muutaman kerran

Maan eteläosissa maanantai on viikon sateisin päivä, mutta keskiosissa ei sateenvarjoa vielä maanantaina tarvita.

sää
Kellastuneet lehdet vedessä.
Syksyistä, syksyistä säätä luvassa, mutta syksyllähän syysloma vietetäänkin. Ja eihän me sokerista olla, pieni sade ei lomallakaan haittaa.Derrick Frilund / Yle

"Jes! Nyt alkaa syysloma eikä täydy herätä aikaisin kouluun." Näin voivat monet koululaiset iloita eri puolilla Suomea, sillä huomenna maanantaina alkaa syysloma usealla paikkakunnalla etenkin Etelä-Suomessa.

Opetushallituksen mukaan koulujen syyslomat sijoittuvat viikoille 42 ja 43. Huomenna alkaa viikko 42 ja se päästään aloittamaan melko tavanomaisessa lokakuisessa säässä.

Etelä-Suomessa voi maanantaina tulla vettä paikoin jopa 15 millimetriä ja maanantai onkin viikon sateisin päivä etelässä. Tiistai on välipäivä sateista, mutta lännestä lähestyy illalla uusia sateita. Lämpötila on noin kymmenen asteen tienoilla päivisin.

Kaunista on maanantaina Ylen meteorologi Anne Borgströmin mukaan maan keskiosissa, sillä etelän sateet eivät yllä sinne saakka. Sekä huomenna maanantaina että tiistaina Lapissa tulee vähäisiä lumikuuroja.

Kaikkiaan tuleva viikko näyttäisi sään osalta melko tavanomaisen lokakuisena. Sääkartalla näkyy pilvisiä päiviä ja sateita, mutta joukosta löytyy myös jotain piristävää.

– Kauniitakin poutapäiviä on, jolloin aurinko näyttäytyy, Borgström huomauttaa.

Tällaisia ovat tiistai ja torstai.

sääkartta
Anne Borgström / Yle

Lämpötila on koko viikolla melko tavanomaisen lokakuinen maan etelä- ja keskiosissa, yöt ovat viikon alussa kuitenkin kylmiä. Pohjoisessa on koko viikon ajan hitusen tavanomaista viileämpää.

Keskiviikkona maan keskiosissa sataa ja osa sateista voi tulla lumena. Jos lunta tulee, sitä voi tulla runsaastikin. Lapissa on keskiviikkona poutaa.

Viikonloppua kohti mennään hieman epävakaisempaan suuntaan.