Pahempaa on, jos Isis-taistelijat pääsevät pakoon vankileireiltä – Terrorismiin erikoistunut tutkija arvioi Ain Issan leiripaon seurauksia

Kurdien voimavarat vartioida leirejä eivät tahdo riittää Turkin hyökättyä.

Turkin hyökkäys
Antti Paronen.
Tutkijaesiupseeri, kapteeni Antti Paronen on perehtynyt äärijärjestö Isisiin.Yle

Vielä on vaikea arvioida, millaisia seurauksia – todella suuria, pieniä vai kenties olemattomia – on Isis-taistelijoiden perheenjäsenten joukkopaolla kurdien vartioimalta Ain Issan leiriltä, sanoo Maavoimien tutkijaesiupseeri, kapteeni Antti Paronen.

Kyse on yksittäisestä isosta, lähes 800 hengen paosta. Kurdiviranomaisilta tulleiden tietojen mukaan pakenijat ovat ulkomailta tulleiden Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

Jos näin on, eivät seuraukset ole Parosen mukaan käänteentekeviä esimerkiksi Isisin vahvistumisen kannalta. Seurauksena on lähinnä kaaosta ja pakolaisten määrän kasvua.

– He eivät välttämättä pääse etsiytymään Isis-solujen pariin ja liittyvät pakolaisvirtoihin, jotka alueella jo on.

Syyrialainen pakolaisleiri Ain Issa kevättalvella 2018.
Moni uutismedia käyttää leiripaosta kurdiviranomaisilta tulleita tietoja. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitää näitä tietoja perättöminä.Sebastian Backhaus / AOP

Yksi asia tosin on varma: jostain syystä leirin vartiointi petti eikä se enteile hyvää.

Kurdit ovat vastanneet Ain Issan leirin vartioinnista ja he vastaavat myös useiden Isisin vankileirien vartioinnista. Vankileireillä vartiointi toki on monin verroin tiukempaa.

Paronen pitää mahdollisena, että myös vankileireiltä voi olla luvassa joukkopakoja.

– Tämä tuskin on viimenen leiripako, joka tullaan näkemään. Eli pelot siitä, että Isis pääsisi yht'äkkiä vahvistumaan vankileirien vartioinnin romahtamisen myötä, ovat ihan todellisia.

Jos paenneet vangit pääsisivät takaisin alueella sijaitseviin Isisin soluihin, olisi seurauksena Parosen mukaan todennäköisesti terrori-iskuja kyseisellä alueella, esimerkiksi Raqqassa. Tämä voi ehkä onnistua silloin, jos pakenijoita on Parosen mukaan vähän.

Ongelmana vaan on se, että itse Isis ei ole enää sama järjestö, kuin mitä se on ollut. Verkostot ja organisaatio ovat heikkoja. Ja jos koko vankilallinen taistelijoita pakenisi kerralla, olisi se iso haaste myös Isisille.

– Pitää muistaa, että valtansa huipulla vuoden 2014 loppukesästä Isis oli rakennettu systemaattisesti useamman vuoden ajan. Tällä hetkellä järjestön toiminta, sissisota, ei ole verrattavissa vuosien 2011–2013 valta-asemaan ja siihen organisaatioon, joka Isis silloin oli.

Isis toki pyrkii Parosen mukaan saamaan vankileireiltä pakenevia riveihinsä. Sitä hankaloittaa pakenemisten ennakoimattomuus ja pakenijoiden mahdollinen määrä.

– Jos yht'äkkiä pienen solun oveen tulee kolkuttamaan 300 ihmistä, niin on heitä aika mahdotonta siinä aseistaa ja piilottaa.

Mutta ennen kaikkea kurdien kannalta tilanne näyttää pahalta.

– Se, että riittääkö kurdeilla väki sisäisen turvallisuuden ylläpitoon, näyttää tällä hetkeltä aika mahdottomalta miettien Turkin voimakkaiden sotatoimien vuoksi.

Mikäli taistelijoita tulee pääsemään vapaaksi, on heidän suuntanansa todennäköisesti Syyrian ja Irakin alueella sijaitsevat järjestön tukikohdat.

Kurdien vartioimia Isis-omaisten ja vankien leirejä on lukuisia. Niillä on tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä Parosen mukaan.

Lue lisää: