1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

Puolassa hallitseva Laki ja oikeus -puolue voitti parlamenttivaalit

Virallisia tuloksia vaaleista odotetaan tiistaiksi.

Puolassa hallitseva Laki ja oikeus -puolue on voittamassa enemmistön parlamenttiin. Kuva: Adam Warzawa / EPA

Konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue näyttää voittaneen enemmistön Puolan parlamentin alahuoneeseen. Puolue on hallinnut maata vuodesta 2015 asti.

Kun äänet oli laskettu 83 prosentissa vaalipiireistä, Laki ja oikeus oli saanut 45 prosenttia äänistä. Toiseksi vaaleissa tuli suurin oppositioryhmittymä Kansalaiskoalitio 26 prosentin ääniosuudella. Vasemmistoliittouma sai 12 prosenttia äänistä.

Tulos on linjassa tutkimuslaitos Ipsosin ovensuukyselyn kanssa. Sen mukaan Laki ja oikeus on saamassa lähes 44 prosenttia äänistä. Tällä puolue saisi 239 edustajaa parlamenttiin.

Parlamentissa on yhteensä 460 edustajaa, joten tämä tarkoittaisi Laki ja oikeus -puolueelle ehdotonta enemmistöä.

Puolueen puheenjohtaja Jarosław Kaczyński muistutti kuitenkin, että tulokset eivät vielä ole lopullisia. Virallisia tuloksia vaaleista odotetaan tiistaiksi.

Enemmistö parlamentissa antaisi tälle kansallismieliselle oikeistopuolueelle vahvan mandaatin jatkaa kiistanalaisia uudistuksia muun muassa oikeuslaitoksen ja median suhteen.

Oikeuslaitoksen itsenäisyys ja median valvominen ovat aiheuttaneet ongelmia EU:n kanssa. Unionin mukaan Puolan uudistukset murentavat oikeusvaltiota.

– Puolan demokratia on vahva ja vakaa riippumatta poliittisista jännitteistä, kommentoi maan tilaa puolalainen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Juttuun on kello 10.40 päivitetty uusimmat tiedot äänestystuloksesta.

Lue lisää:

Puolaa kulisseista johtava Kaczyński sättii Suomen tavoitetta sitoa EU-rahoitus oikeusvaltioperiaatteeseen – "Haitaksi koko Euroopan unionille"13.10.2019"On vitsi, että EU on huolissaan Puolan demokratiasta", sanoo varsovalainen perheenäiti – Yle seuraa Puolan jännitteisiä vaaleja13.10.2019

Euroopassa on maa, jossa alle 26-vuotiaat ovat saamassa verovapauden ja eläkeläiset ylimääräistä rahaa – miten Puolasta kasvoi Euroopan talousihme?17.9.2019

Syvästi kahtiajakautuneessa Puolassa kamppaillaan nyt liberaalin demokratian kohtalosta – ja samalla Euroopan sielusta11.6.2019