Hyppää sisältöön

Unkarin pääministeri Orbánille takaisku: opposition ehdokas Karácsony voittoon Budapestin pormestarinvaaleissa

Hallitus kunnioittaa Budapestin asukkaiden päätöstä, sanoo pääministeripuolueen Fideszin edustaja.

Gergerly Karacsony voitti Unkarissa pääkaupunki Budapestin pormestarivaalit. Kuva: Zoltan Balogh/EPA

Unkarissa oppositio ylsi paikallisvaaleissa yllätystulokseen, kun sen ehdokas Gergely Karácsony suuntasi pääkaupunki Budapestin pormestarivaalin voittoon. Kyseessä oli myös ensimmäinen vaaleissa koettu takaisku maan pääministeri Viktor Orbánille sitten vuoden 2010, kun hän nousi valtaan.

Orban muutti valtaan astuttuaan vaalien sääntöjä siten, että opposition on ollut entistä vaikeampaa pärjätä pääministeripuolue Fidesziä vastaan.

Kun noin 89 prosenttia äänistä oli laskettu, oli Karacsony kerännyt niistä noin 50 prosenttia. Valtapuolue Fidesziä edustava istuva pormestari István Tarlós oli puolestaan kerännyt 45 prosenttia äänistä. Pääministeri Orbán tuki vuodesta 2010 Budapestin pormestarina toiminutta Tarlósia.

Tarlós onnitteli 44-vuotiasta haastajaansa puhelimitse, kertoi Karacsonyn edustaja uutistoimisto AFP:lle.

– Hallitus kunnioittaa Budapestin asukkaiden päätöstä, kommentoi puolestaan hallituksen edustaja paikalliselle medialle.

Karácsony oli aiemmin verrannut Budapestin pormestarinvaaleja Istanbulin maaliskuisiin pormestarinvaaleihin. Kyseisissä pormestarivaaleissa oppositioehdokas Ekrem İmamoğlu voitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tukeman ehdokkaan.

Opposition yhteisehdokkaat ylsivät voittoon muuallakin

Viime vuosina oppositiopuolueet eivät ole juuri onnistuneet horjuttamaan oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen valtaa, mutta nyt riitaiset puolueet kykenivät joillakin alueilla sopimaan yhteisistä ehdokkaista.

Punavihreää Dialogi-puoluetta edustava budapestilaisen Zuglon kaupunginosan johtaja Karácsony nousi "kapinaliikkeen" keulakuvaksi, kun hän voitti oppositiopuolueiden järjestämän esivalinnan yhteisestä pormestariehdokkaasta.

Opposition yhteisiä ehdokkaita ylsi voittoon myös muualla kuin pääkaupungissa.

– Nämä vaalit osoittavat, että opposition yhteistyö toimii. Oppositio sai parhaan tuloksensa vuosiin tällä uudella strategialla, kertoi analyytikko András Bíró-Nagy.

Paikallisvaaleissa valittiin niin pormestareita kuin muitakin paikallistason päättäjiä seuraaviksi viideksi vuodeksi. Vaalit nähtiin testinä opposition uudelle strategialle, joka voisi tarjota keinon haastaa Orbán maan seuraavissa parlamenttivaaleissa vuonna 2022.

– Budapest on iso voitto, mutta läpimurto useissa muissakin kaupungeissa on yhtä tärkeää, Bíró-Nagy sanoi.

– Tämä on ensimmäinen halkeama Orbanin järjestelmässä, ja näyttää taatulta, että sama strategia jatkuu vuodelle 2020.

Korjaus: 18.10. klo 17.30 Unkarin pääministerin Gergely Karácsonyn etunimen oikeinkirjoitus korjattu.