Lukukausimaksu lisäsi huimasti ulkomaalaisten hakuintoa ammattikorkeaan: "Hakijoiden määrä nousi jopa 40 prosenttia"

Centria-ammattikorkeakoulusta arvioidaan, että hakijoiden silmissä ilmeisesti maksullinen koulutus näyttäytyy myös laadukkaana.

lukukausimaksut
Centrian kirjasto avasi uusissa tiloissa keväällä 2019.
Raila Paavola / Yle

Lukukausimaksu on yllättäen lisännyt reippaasti ulkomaalaisten hakuintoa Centria-ammattikorkeakouluun Keski-Pohjanmaalla.

Syksystä 2017 lähtien kaikilta EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoita on peritty lukukausimaksu Suomessa.

Silti Centriaan haki tänä vuonna jopa 1 200 ulkomaalaista, mikä on 40 prosenttia viime vuotta enemmän. Centrian koulutuksen viennin johtaja Hannele Teir arvioi, että hinta nostaa koulutuksen imagoa.

– Ehkä hakijoiden silmissä maksullinen koulutus on myös laadukasta. Varmaan tämä lienee ainakin osaselitys ilmiölle, sanoo Teir.

Eniten hakijoita on Bangladeshista ja Vietnamista sekä Afrikan maista. Centria tarjoaa ulkomaalaisille viittä englanninkielistä koulutusohjelmaa.

Ehkä hakijoiden silmissä maksullinen koulutus on myös laadukasta.

Ammattikorkeakoulu Centrian koulutuksen johtaja Hannele Teir

Tarjolla on kemian insinööritutkinto, IT-insinööritutkinto, liiketalouden ja sairaanhoitajan tutkinto sekä MBA-tutkinto. Ulkomaalaisten keskuudessa selvästi suosituin on englanninkielinen liiketalouden tutkinto. Siinä lukuvuosi maksaa noin 6 000 euroa.

Samalla kun hakijoiden määrä on kasvussa, on Centria myös ottanut ulkomaalaisopiskelijoita sisään aiempaa enemmän.

– Noin 200 uutta ulkomaalaisopiskelijaa on hyväksytty sisälle tänä syksynä. Viime syksynä heitä oli 170.

Kuitenkin oleskeluluvan saantiongelmat viivästyttävät opiskelijoiden tuloa. Maahanmuuttovirasto Migrillä on tällä hetkellä ilmeisesti työntekijäpula, ja jonossa on siksi useita satoja opiskelijoita, joiden oleskeluluvat ovat vielä käsittelemättä.

– Tänä syksynäkin vasta puolet ammattikorkeaan hyväksytyistä ulkomaalaisopiskelijoista on saapunut Suomeen, harmittelee Teir.

Centria-ammattikorkeakoulu on Suomen kansainvälisin korkeakoulu. Täällä ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus on korkein suhteessa kouluun opiskelijamäärään eli noin kolmestatuhannesta opiskelijasta viisisataa on ulkomaalaisia.

Centria järjestää opetusta kolmessa kaupungissa eli Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Ylivieskassa.