Kehityksellisen maatalouden Nurmipalkinto Puolangalle – "Yleisellä tasolla tuntuu, että maatalous on jonkinlaisena sylkykuppina"

Maitotilan kehittämisessä ei sovi mennä vauhtisokeaksi.

maatalous
Navetta maatila lehmät maitotila ruokinta
Maitotilan toiminnan kehittäminen on tarkkaa puuhaa. Kuvituskuva. Tiia Korhonen / Yle

Puolankalaisen Maitopisara Oy:n yrittäjät palkittiin Laidunyhdistys ry:n Nurmipalkinnolla.

Nurmipalkinto annetaan vuosittain tilalle, jossa on pitkäjänteisesti tehty työtä nurmentuotannon kokonaisuuden kehittämiseksi. Toiminnassa tulee näkyä myös avoin ja kehittämismyönteinen asenne.

Maitopisara Oy on kehittänyt kainuulaista maitotilaa muutaman lehmän tilasta yli kolmisatapäiseen karjalaumaan saakka. Samaan aikaan tilalla on pidetty huolta siitä, että kehityksen kelkassa pysytään, eikä homma lähde käsistä.

– Kehityksen mukana ei ole hankala pysyä, mutta pitää varoa vauhtisokeutta. Kun on paljon monenlaista tietoa ja kehitystä, pitää vaan valita se oma linja ja mennä määrätietoisesti eteenpäin, eikä hyppiä minne sattuu, yrittäjä Ville Tolonen toteaa.

Tolonen on tunnustuksesta kiitollinen ja uskoo palkinnon olleen myös ansaittu.

– Kun kuulin perustelut, niin tajusin, että kyllähän tässä on jotain hyvää saatu aikaan. Suomessa ja Kainuussakin on paljon hyviä tiloja, jotka ansaitsisivat enemmänkin positiivista huomiota.

Tolonen kokee, että Suomessa osataan arvostaa maitotilallisia, vaikka ilmastonmuutoskeskustelu onkin tehnyt maataloudesta lähes maalitaulun.

– Yleisellä tasolla tuntuu, että maatalous on jonkinlaisena sylkykuppina. Eikä ne kaikki sanonut asiat välttämättä ole ihan totta, Tolonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)