1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Tutkimus Pirkanmaalla: Kuhakantojen monimuotoisuus on lajin paras henkivakuutus

Istutusten merkitystä on nähtävästi yliarvioitu.

Pirkanmaa
Jääsohjoinen Näsijärvi
Näsijärvi on niitä vesialueita, joissa istutuksista on ollut hyötyä kuhalle. Monessa muussa paikassa villit kannat ovat pärjänneet paremmin.Antti Eintola / Yle

Kalatalouskeskus ja Luonnonvarakeskus selvittivät kahdeksalla Pirkanmaan järvellä kuhakantojen välisiä eroja ja geneettistä monimuotoisuutta mikrosatelliitti-DNA -analyysillä vuosina 2018‒2019. Samoin kuhaistutusten vaikutuksia selvitettiin.

DNA-tutkimus paljasti, että jokia pitkin kuhat eivät nähtävästi kovin paljon vaella. Nimittäin Mouhijärven kuhat poikkevat erityisen paljon muiden järvien lajikumppaneistaan.

Viereisten ja yhtä korkealla sijaitsevien järvien yksilöt taas muistuttivat toisiaan. Näin esimerkiksi Näsijärven Koljon- ja Näsiselän, vierekkäisten Roineen ja Mallasveden sekä Pyhäjärven kolmen osa-alueen kuhakannat olivat hyvin samanlaisia. Populaatioiden sisäinen geneettinen monimuotoisuus oli yleensä hyvällä tasolla.

Seitsemän pirkanmaalaisen kalastusalueen teettämä tutkimus osoitti, että istutusten merkitystä on yliarvioitu. Näsijärven ja Kyrösjärven kuhaa ne ovat voimistaneet, mutta eivät juuri muiden.

Kalatalouskeskuksen mukaan alkuperäiset kuhakannat ovat arvokas luonnonvara, joka on syytä säilyttää. Kaiken kaikkiaan kuha näyttää kuuluvan niihin lajeihin, joilla on hyvä tulevaisuus. Helteiset kesät antavat vain lisävauhtia lajin lisääntymiselle.

Lue seuraavaksi