1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. shakki

Saisiko efektit ja räjähdykset nuoret innostumaan shakista? – "Shakkia pitäisi viedä enemmän myös koulumaailmaan"

Shakki jää helposti kehittyneiden videopelien jalkoihin.

shakki
Poika pelaa nettipeliä kännykällä
Shakkia voi pelata nykyään myös kännykällä, mutta silti nuoria on vaikea saada lajin pariin. Kuvituskuva. Johanna Manu / Yle

Shakki on monelle tuttu peli, mutta aina vain harvempi ihminen oikeasti osaa sitä pelata. Kajaanin Shakinystävät ry:kin on kutistunut vuosien mittaan vain noin parinkymmenen hengen kerhoksi.

Kajaanin shakinystävien Toivo Takalo-Eskola on aiemmin yrittänyt saada mukaan myös nuoria pelaajia, huonoin tuloksin.

– Yritin Otanmäkeen perustaa nuorten kerhoa ja ensimmäisessä kokoontumisessa oli paljon innokkaita nuoria, mutta sitten tuli joku jääkiekkoturnaus, eikä seuraavassa tapaamisessa ollut enää ketään, Takalo-Eskola kertoo.

Miehet ovat sitä mieltä, että shakilla olisi paljon annettavaa nuorille.

– Shakki kehittää keskittymiskykyä ja ongelmanratkaisua ja siksi siitä olisi varmasti hyötyä nuorille. Shakkia pitäisi viedä enemmän myös koulumaailmaan, Kajaanin shakinystävien Pekka Ruotsalainen sanoo.

Vaikka shakkikin on siirtynyt paljon internetin välityksellä pelattavaksi peliksi, ei nettipelaaminen ehkä ole aloittelijalle se helpoin tie shakkipöydän ääreen.

– Netissä pelatessa monet pelaavat tietokoneen avustuksella, mikä helposti sitten karkottaa aloittelijat alta aikayksikön, kun ei voi mitenkään pärjätä, Takalo-Eskola sanoo.

Miehet myöntävät kuitenkin, ettei nuorten houkutteleminen shakin pariin ole aivan yksinkertainen temppu.

– Minusta tuntuu, että kun kaikki muuta pelit kokoajan kehittyvät ja monipuolistuvat, shakin on vaikea kilpailla niiden kanssa, Takalo-Eskola pohtii.

– Ehkä nuoret saataisiin kiinnostumaan, jos shakkiin otettaisiin efektejä mukaan. Esimerkiksi aina kun shakkaa, tulisi kunnon räjähdys, Ruotsalainen naurahtaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi