Kuusi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Mariskan koviskuori murtui, työuupumus on vaarallisen normaalia ja 28-vuotiaan kodittoman tarina

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Asunottomuus / asunnoton / Kamppi 15.10.2019
Jouni Immonen / Yle

Sara, 28, on viettänyt yli viisi vuotta rappukäytävissä ja kodittomien suojissa: "En ymmärrä vieläkään, miten siihen pisteeseen joutuu"

Vaikka asunnottomien määrä on Suomessa vähentynyt parin vuosikymmenen aikana, kadulla on yhä nuorempia ja entistä useammin myös naisia. "Sara" oli 18-vuotias, kun hän joutui asunnottomaksi. Ilman kotia hän eli yli viisi vuotta. Vaikka kaduilla oli turvatonta, suurempi ongelma oli arvottomuuden tunne.

32-vuotias Kati on työuupunut jo kolmesti.
Perjantai-dokkari: Viimeinen burnout kertoo kolmesti uupuneen 32-vuotiaan Katin tarinan.

Työuupumuksesta on tullut vaarallisen normaalia – silti sitä ei ymmärretä työpaikoilla: “Sitä ei oteta vakavasti, kun nälkäisiä tulijoita on jonossa”

Kati ei palannut enää työhönsä uuvuttuaan. “Nyt ihmiset vain lähtevät, kun raja tulee vastaan. Se ei ratkaise ongelmia”, sanoo työelämätutkija.

Varusmies sulkeisharjoituksessa
Armeija-aika voi nostaa aiemmat koulukiusaamiskokemukset uudestaan pintaan. Mikko Koski / Yle

Koulukiusaaminen näkyy armeijan keskeyttämistilastoissa

Puolustusvoimien varusmieskyselyt osoittavat, että armeijan keskeyttäneistä varusmiehistä noin 9 prosenttia on kokenut paljon tai usein koulukiusaamista. Kaikilla palvelukseen astuneista varusmiehistä vastaava luku on 5 prosenttia.

Tuire Vanhakartano roikottaa vauvanukkea.
Päivi Meritähti / Yle

"Onhan se surullista, jos suomalaiset kuolevat sukupuuttoon, mutta…" – kolme naista kertoo, miksi he eivät halua lapsia

Tuore väestöennuste antaa karun kuvan Suomen syntyvyyden kehityksestä. Vapaaehtoisesti lapsettomat naiset keksivät sille monta selitystä.

Selma Vilhunen
Laura Railamaa / Yle

Selma Vilhusen kolumni: Etuoikeutetun raskas harmistus

Julkisen keskustelun fokus ei voi olla etuoikeutettujen tunteissa, pohtii elokuvaohjaaja Selma Vilhunen kolumnissaan. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Mariska ravintola kosmoksen aulassa.
Mariskan mukaan suomalaisissa laululyriikoissa kunnioitetaan perinteitä, mutta paljon kuulee myös nykykieltä. – Se on hyvä, että ollaan huolissaan äidinkielestä. Mutta kielen pitää kehittyä. Sen pitää elää ja hengittää.Rinna Härkönen / Yle

Mariska mursi koviskuorensa uutta levyä tehdessään, eikä piilota itseään muiden artistien kappaleisiin: "Uskallan näyttää myös herkkyyteni". Artisti opettaa myös muita sanoittamaan, mutta sai oman tarinansa avautumaan vasta äskettäin.