Puheterapeuteista on ollut pulaa vuosia, mutta nyt tilanne saattaa muuttua – Itä-Suomen yliopisto selvittää koulutuksen aloittamista

Puheterapeuttien koulutus voisi alkaa Itä-Suomessa aikaisintaan vuonna 2022.

puheterapia
Puheterapiassa käytetään erilaisia apuvälineitä
Puheterapeuttipalvelujen saatavuus on erityisen tärkeää varhaislapsuudessa, kun kielen kehitys on aktiivivaiheessa.Puoli seitsemän/ Yle

Vuosien vääntö puheterapeuttien koulutuksen käynnistämiseksi Itä-Suomessa näyttää tuottavan tulosta.

Itä-Suomen yliopisto on käynyt puheterapeuttien koulutuksen aloittamisesta alustavia neuvotteluja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Päätös on luvassa keväällä.

Puheterapeutteja koulutetaan logopedian tutkinto-ohjelmassa. Tällä hetkellä logopediaa voi opiskella vain Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Ala on suosittu ja harvoista koulutuspaikoista käydään kovaa kilpailua.

Koulutukselle kannatusta yli puoluerajojen

Puheterapeuteista on pulaa lähes koko Suomessa. TE-toimistojen syyskuussa julkaiseman Ammattibarometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vain Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla tilanne on tasapainossa.

Itä-Suomessa pula on ollut vaikea jo useita vuosia. Yhtä kauan on käyty keskustelua puheterapeuttien koulutuksen aloittamisesta Itä-Suomen yliopistossa.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Harri Siiskonen muistaa, että logopedian koulutusta on toivottu niin terveydenhuollosta, koulutoimesta kuin puheterapeuttien ammattiliitosta.

Myös Savo-Karjalan kansanedustajat pitävät koulutusta ratkaisuna Itä-Suomea piinaavaan puheterapeuttipulaan.

Yle kysyi asiaa vaalipiirin 15 kansanedustajalta. Kyselyyn vastasi 10 edustajaa. Heistä jokainen katsoi, että valtion tulee ohjata kiireellisesti rahaa koulutuksen aloittamiseen Itä-Suomen yliopistossa.

Terapiajonossa kymmeniä ihmisiä

Koulutus ei ratkaise akuuttia puheterapeuttipulaa.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen arvioi, että aikaisintaan logopedian koulutusohjelma voisi käynnistyä vuonna 2022.

Kun tutkinnon suorittaminen kestää noin viisi vuotta, ensimmäiset puheterapeutit valmistuisivat vasta seitsemän vuoden päästä.

Se on monelle puheterapiaan jonottavalle liian myöhään. Monet kielen kehityksen solmut on aukaistavissa vain riittävän varhaisessa vaiheessa.

Pelkästään Pohjois-Karjalassa terapeutin vastaanotolle jonottaa kymmeniä ihmisiä.

Siun Soten selvityksen mukaan elokuun lopussa puheterapian tutkimukseen jonotti 163 asiakasta ja itse terapiaan 39 ihmistä.

Heidän tilannettaan koulutus ei paranna, vaan hoitoa on järjestettävä muilla keinoilla.

Ratkaisujen kevät

Nyt koulutuksen käynnistämiselle olisi kuitenkin sopiva sauma.

Itä-Suomen yliopiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön välinen sopimus umpeutuu ensi vuonna. Puheterapian koulutusohjelma nousee esiin tulevissa sopimusneuvotteluissa ensi keväänä.

Rehtori Jukka Mönkkönen kertoo, että ministeriö käy ensin läpi muiden yliopistojen tutkintotavoite-esitykset.

Neuvottelut jatkuvat, kun tiedossa on, miten paljon puheterapeutteja valmistuu muista korkeakouluista.

– Ensi keväänä katsotaan lopullisesti mahdollisuus aloittaa koulutus, Mönkkönen toteaa.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen
Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan yliopistolla on hyvät lähtökohdat logopedian koulutukseen, sillä ainetta sivutaan jo nyt muun muassa kasvatustieteen, kielitieteen ja lääketieteen opinnoissa.Antti Karhunen / Yle

Hallitus edeltäjäänsä suopeampi

Uusi hallitus suhtautuu puheterapeuttien koulutuspaikkojen lisäämiseen avoimesti.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vastasi syyskuussa nilsiäläisen kansanedustajan Minna Reijosen (ps.) välikysymykseen toteamalla, että hallitus tunnistaa huolen terapian saatavuudesta ja että asiaan palataan sopimusneuvotteluissa.

Aiemmat esitykset eivät ole edenneet.

Joensuulainen kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) esitti jo vuonna 2017 puheterapian koulutuksen aloittamista Itä-Suomessa. Tuolloin ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) torppasi esityksen vetoamalla yliopistojen profiloitumiseen.

Hallitus katsoi, että yliopistojen tulee keskittyä vahvuusalueisiinsa eikä haalia lisää pieniä yksikköjä.

Itä-Suomen yliopistossa entuudestaan alan osaamista

Itä-Suomen yliopiston etuna on, että logopediaa sivutaan jo nyt useissa koulutusohjelmissa, kuten lingvistiikassa, neurotieteessä ja kasvatustieteessä.

Siitä huolimatta uuden tutkinto-ohjelman käynnistäminen ei ole yliopistolle läpihuutojuttu.

Pelkästään asiantuntevan henkilöstön ja opetukseen soveltuvien tilojen löytäminen vaatii rahoitusta. Logopediaa ei opi massaluennoilla, vaan opetus tapahtuu pienryhmissä.

Harri Siiskonen huomauttaa, ettei yliopistossa voida keskittyä pelkkään koulutukseen vaan rinnalla on aina oltava tutkimusta. Mieluiten vielä huipputason tutkimusta.