Taloustieteen Nobel-palkinto kolmelle köyhyystutkijalle – ranskalainen Esther Duflo on nuorin koskaan palkittu ja vasta toinen nainen

Palkinnon saavat intialainen Abhijit Banerjee, ranskalainen Esther Duflo ja amerikkalainen Michael Kremer. Bengt Holmström sai palkinnon ensimmäisenä suomalaisena vuonna 2016.

Taloustieteen Nobel-palkinnon saaja julkistetaan
Taloustieteen Nobel-palkinnon saaja julkistetaan

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi jaettiin maanantaina Tukholmassa.

Nobel-komitean mukaan palkinto annettiin tänä vuonna tutkimustyöstä maailmanlaajuisen köyhyyden vähentämiseksi. Palkittujen tutkijoiden kokeellisella tutkimustyöllä on ollut vaikutusta myös poliittiseen päätöksentekoon.

– Palkinto tuli siitä, että heidän tutkimuksensa auttaa tunnistamaan köyhyyden syitä, raati perusteli.

Tutkijat ovat myös selvittäneet eri vaihtoehtojen kustannustehokkuutta maailmanlaajuisen köyhyyden vähentämisessä.

– Vain kahdessa vuosikymmenessä heidän uusi kokeilupohjainen lähestymistapansa on muuttanut kehitystaloutta, joka on nyt kukoistava tutkimusalue, perusteluissa sanotaan.

Palkitut ovat tutkineet köyhyyttä nimenomaan käytännöllisistä lähtökohdista.

– Esimerkiksi monet lapset eivät opi tai oppivat hyvin vähän koulussa. Miksi eivät opi? Mikä vaikutus on esimerkiksi tekstikirjoilla tai opettajien läsnäololla?

46-vuotias Esther Duflo on kaikkien aikojen nuorin talous-Nobelin voittaja ja vasta toinen nainen. Taloustieteen Nobel on nyt myönnetty 84 tieteilijälle.

Suorassa puhelinhaastattelussa palkinnonjakotilaisuuteen Duflo sanoi toivovansa, että hänen palkintonsa rohkaisee naistutkijoita työssään ja auttaa heitä saamaan ansaitsemansa arvostuksen mieskollegoiltaan.

Hän piti rohkaisevana myös sitä, että nuoria tutkijoita palkitaan.

Abhijit Banerjee on Duflon puoliso. He työskentelevät professoreina Bostonissa MIT:ssa. Michael Kremer on professori Harvardin yliopistossa. Kolmikko on tehnyt paljon tutkimustyötä yhdessä.

Tunnustusta kutsutaan yleensä taloustieteen Nobeliksi, vaikka Nobel ei testamentissaan määrännyt palkintoa annettavaksi taloustieteessä. Ruotsin keskuspankki alkoi jakaa palkintoa vuonna 1969 eli se on nuorempaa perua kuin fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja rauhan palkinnot.

Uutistoimisto AFP:n mukaan palkinnon saajien profiili on ollut hyvin samankaltainen viime vuosikymmeninä: kolme neljästä palkitusta on ollut 55-vuotias, valkoihoinen amerikkalainen mies.

Viime vuonna palkinto meni Yhdysvaltoihin ilmastonmuutoksen ja talouden vuorovaikutuksen tutkijoille.

Esimerkiksi Bloombergin analyysin mukaan (siirryt toiseen palveluun) talouden Nobel on tähän asti usein jaettu teoreetikoille, jotka tutkivat talouden syvärakenteita, rajaavat kysymyksiä ja tuovat oivalluksia, mutta eivät tarjoa konkreettisia ratkaisuja.

Bengt Holmström sai palkinnon vuonna 2016 ensimmäisenä suomalaisena yhdessä brittiläisen Oliver Hartin kanssa sopimusteorian kehittämisestä.

Palkinnon arvo on yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua eli runsaat 800 000 euroa. Banerjee, Duflo ja Kremer jakavat sen keskenään.