Britannian parlamentti palasi tauolta ratkaisevan brexit-viikon alkaessa – Kuningatar puheessaan: Hallituksen prioriteetti on EU-ero lokakuun lopussa

Neuvottelut EU:n kanssa jatkuvat kuumeisesti ennen torstaina ja perjantaina pidettävää EU-huippukokousta.

Brexit
Kuningatar puhuu Britannian parlamentissa
Kuningatar puhuu Britannian parlamentissa

Britannian hallituksen prioriteettina on erota Euroopan unionista 31. lokakuuta, kuningatar Elisabet II sanoi puheessaan parlamentille.

Parlamentti palasi tänään maanantaina lyhyeltä tauoltaan, ja kuningatar esitteli hallituksen tulevan vuoden suunnitelmat seremoniallisessa puheessaan. Kuningattaren puhe on hallituksen kirjoittama.

– Hallitukseni aikoo tehdä työtä luodakseen vapaaseen kauppaan ja ystävällismieliseen yhteistyöhön perustuvan kumppanuuden EU:n kanssa, kuningatar sanoi.

Puheen mukaan hallitus aikoo säätää maahanmuuttolain, joka päättää EU:n sisäisen vapaan liikkuvuuden. Sen tilalle suunnitteilla on pisteytykseen perustuva maahanmuuttojärjestelmä, jossa eurooppalaisia ja kaikkia muita kohdellaan samalla tavoin.

EU-kansalaisilla, jotka ovat rakentaneet elämänsä Britanniaan, on kuitenkin oikeus jäädä, kuningatar Elisabet II sanoi.

Linjapuheessa mainittiin myös muun muassa rikosten torjuntaan ja terveydenhuoltoon liittyviä suunnitelmia.

Arvostelijoiden mukaan pääministeri Boris Johnsonin suunnitelmilla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, koska konservatiivihallitus on menettänyt parlamenttienemmistönsä ja edessä ovat pian uudet vaalit.

Esimerkiksi ITV-kanavan politiikan toimituksen päällikkö Robert Peston arvio (siirryt toiseen palveluun)i, että kyseessä oli ennemmin Johnsonin vaalikampanjan avaus kuin perinteinen hallituksen ohjelman esittely.

– Ei oikeastaan kuningattaren puhe, enemmän Boris Johnsonin lista joulupukille, Peston kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Britannian pitäisi erota Euroopan unionista tämän kuun lopussa. Parlamentti on määrännyt Johnsonin hakemaan jatkoaikaa tammikuun 31. päivään saakka, ellei hänen hallituksensa saa aikaan sopimusta EU:n kanssa ensi lauantaihin mennessä. Johnson on kieltäytynyt noudattamasta parlamentin päätöstä.

Aikaa uhkaa loppua

Samaan aikaan meneillään ovat Britannian ja EU:n kiireiset neuvottelut, joissa yritetään sorvata uutta erosopimusta, joka kelpaisi sekä Britannian parlamentille että EU:lle. EU-johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina huippukokoukseen.

– Paljon työtä on vielä tehtävänä, EU:n neuvottelija Michel Barnier sanoi sunnuntaina.

Keskeinen kysymys on koko ajan ollut Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajaliikenne.

– Sopimus on mahdollinen ja se on mahdollinen tässä kuussa. Se saattaa jopa olla mahdollinen tällä viikolla, mutta emme ole siellä vielä, Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoi saapuessaan EU:n ulkoministerikokoukseen Luxemburgiin.

Boris Johnson on luvannut saattaa EU-eron maaliin, ja epäonnistuminen tässä tavoitteessa haittaisi hänen mahdollisuuksiaan parlamenttivaaleissa, jotka saattavat olla edessä jo lähikuukausina.

Aiheesta aiemmin:

Brexit-sopimuksessa on vielä tehtävänä paljon töitä, sanovat sekä EU:n että Britannian edustajat 14.10.2019

Britannian pääministeri Johnson pyytää parlamenttia hyväksymään sen brexit-sopimuksen, jonka EU mahdollisesti tarjoaa ensi viikolla12.10.2019

Eurooppa-kirje: Britannia matkalla imperiumista banaanimonarkiaksi11.10.2019

Aiheesta muualla:

Independent: Boris Johnson news - live: EU issues Brexit warning to PM, as Queen's Speech set to outline government's domestic agenda (siirryt toiseen palveluun) 14.10.2019

The Guardian: Five key moments in a make-or-break week for Brexit deal (siirryt toiseen palveluun) 14.10.2019

BBC: Queen's Speech 2019: What can we expect? (siirryt toiseen palveluun) 13.10.2109

BBC: Brexit talks continue in Brussels ahead of crunch summit (siirryt toiseen palveluun) 14.10.2019

Lähteet: AFP, AP, Reuters