Hyppää sisältöön

Suomeen on rakennettu koteja poranterät sauhuten, mutta nyt edessä on paluu arkeen – Ennuste: Alalta katoaa tuhansia työpaikkoja ensi vuonna

Rakentaminen sinnittelee vielä tänä vuonna, mutta ensi vuodesta tulee vaikea, arvioi Rakennusteollisuus ennusteessaan.

Rakennusalaa Espoossa opiskeleva Inka Godenhjelm ei ole huolissaan töiden riittävyydestä. Pääkaupunkiseudulla asuntorakentaminen jatkuu vilkkaana myös ensi vuonna. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Asuntorakentaminen hidastuu ensi vuonna selvästi viime vuosien tasolta. Asia käy ilmi Rakennusteollisuus RT ry:n tuoreesta ennusteesta.

Sen mukaan Suomessa aloitetaan tänä vuonna 38 000 asunnon rakentaminen. Ensi vuonna määrä painuu 32 000:een. Pudotusta kertyy siis 16 prosenttia.

Syynä on erityisesti uusien kerrostaloasuntojen aloitusten tuntuva pudotus, arvioi rakennusalan yritysten etujärjestö.

Romahdusta ei ole kuitenkaan näköpiirissä. Ennusteen perusteella edessä on paluu arkeen tulikuuman rakennusbuumin jälkeen.

– Me olemme viime vuosina rakentaneet hyvin voimakkaasti kerrostaloja kaupunkiseuduille. On ihan loogista, että nyt tullaan reippaasti alaspäin, kommentoi Rakennusteollisuuden pääekonomisti Jouni Vihmo.

Kehitys on ollut nähtävissä jo talvesta 2018 lähtien, jolloin rakennusluvat lähtivät jyrkkään laskuun. Ensi vuonna uusien asuntojen aloitukset jäävät jo pitkän aikavälin keskiarvon alapuolelle koko maan tasolla.

Helsingissä paahto jatkuu

Pääkaupunkiseutu on jälleen kerran poikkeus. Siellä rakennuslupia uusille kerrostaloille on haettu edelleen vilkkaasti.

Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen aloitukset kasvavat huippulukemiin tänä ja ensi vuonna.

Vihmon mukaan pääkaupunkiseudulla rakentamista kannattelevat väkiluvun kasvu ja institutionaalisten sijoittajien into ostaa vuokra-asuntoja.

Alamäkeä on luvassa esimerkiksi Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Vihmon mukaan rakentaminen on pysynyt vilkkaana vielä alkuvuoden ajan, mutta loppuvuosi vetää alan miinukselle. Ensi vuodesta on tulossa selvästi tätä vaikeampi.

Uudet asunnot ovat kalliita erityisesti Helsingissä. Hinnoista huolimatta kodit käyvät kaupaksi hyvin. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Työpaikkojen määrä kääntyy laskuun

Asuntorakentamisessa on painettu pari vuotta hurjaa tahtia. Vuosina 2017–2018 aloitettiin molempina noin 44 000 uuden asunnon rakentaminen. Rakennusala onkin toiminut Suomen talouden ja työllisyyden kasvun veturina.

Nyt kun uusien asuntojen aloitukset vähenevät, myös työvoiman tarve työmailla vähenee. Ennusteen mukaan ensi vuonna työpaikkojen määrä putoaa neljä prosenttia.

– Se tarkoittaa ehkä on noin 7 000–10 000:tä työntekijää, Vihmo sanoo.

Kuluvan vuoden alkupuolella työmaat työllistivät parhaimmillaan yli 200 000 ihmistä.

Tuhansien työpaikkojen vähentyminen on huono uutinen myös pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyystavoitteen näkökulmasta. Hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta, mikä tarkoittaisi 60 000 uuden työpaikan syntymistä hallituskauden aikana.

Talouden epävarmuus säikäytti kotitaloudet

Asuntotuotanto on kääntynyt laskuun myös muissa Pohjoismaissa Norjaa lukuun ottamatta. Taustalla vaikuttaa talouden näkymien synkentyminen aiemmasta.

Globaalin taantuman riski on kasvanut Yhdyvaltain ja Kiinan kauppasodan vuoksi, Euroopan talousveturin Saksan kasvu sakkaa ja Britannian lähestyvän EU-eron seuraukset ovat arvaamattomat.

Suomessa epävarmuus näkyy erityisesti siinä, että kotitalouksien into ostaa uusi asunto on vähentynyt selvästi aiemmasta.

Rakennusteollisuus muistuttaa ennusteessaan, että talouskasvun hidastumisesta huolimatta tarve uusille asunnoille säilyy jatkossakin. Kaupungistumisen seurauksena kasvuseuduille tarvitaan kuluvalla vaalikaudella 150 000 uutta asuntoa, arvioi etujärjestö.

Suomen kasvavissa kaupungeissa näkee edelleen nostokurkia tiuhaan. Uusia koteja valmistuu vielä tänä ja ensi vuonna runsaasti.

– Huoli kohdistuu vuosiin 2021–2022. Silloin meidän pitäisi pystyä pitämään yllä tasaista asuntotuotannon tasoa, Vihmo sanoo.

Asuntoja tarvitaan edelleen kasvukeskuksiin, jotta työntekijät pääsevät muuttamaan työpaikkojen perässä.

Markkinaa kannattalevat nyt yhä vahvemmin eläkeyhtiöiden kaltaiset isot sijoittajat, jotka saattavat ostaa kerralla kokonaisia kerrostaloja vuokra-asunnoiksi.

Ennustettavat vuokratuotot houkuttavat suurten sijoitussalkkujen hoitajia, sillä korkosijoituksista ei saa tuottoa ja osakemarkkinoilla on suurta epävarmuutta.

Lue myös: