Ranskassa poliisi pidätti viisi henkilöä Pariisin veitsihyökkäyksen tutkinnassa

Radikalisoitunut työntekijä tappoi neljä kollegaansa veitsellä Pariisin pääpoliisiasemalla 3. lokakuuta.

Poliisille työskennellyt 45-vuotias tietotekniikka-asiantuntija tappoi veitsellä neljä ihmistä Pariisin pääpoliisiasemalla 3. lokakuuta. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Ranskan poliisi on pidättänyt viisi henkilöä liittyen Pariisin pääpoliisiaseman veitsihyökkäyksen tutkintaan.

Poliisille työskennellyt 45-vuotias tietotekniikka-asiantuntija tappoi veitsellä neljä ihmistä Pariisin pääpoliisiasemalla lokakuun alussa. Poliisi ampui miehen.

Mies oli kääntynyt islamiin noin kymmenen vuotta sitten ja omaksunut radikaaleja näkemyksiä.

Sisäministeriö joutuu myös etsimään vastauksia kiusalliseen kysymykseen, miksi poliisin tiedusteluyksikölle työskennelleen miehen radikalisoitumista ei ollut havaittu ajoissa.

Imaami pidätettyjen joukossa

Poliisi teki varhain maanantaiaamuna ratsioita kolmeen kohteeseen Pariisin pohjoisissa esikaupungeissa, uutistoimisto AFP kertoo.

AFP:n mukaan pidätettyjen joukossa on imaami, joka työskenteli hyökkääjän suosimassa moskeijassa Gonessen kunnassa.

Pidätetty imaami on Ranskan turvallisuuspalvelujen Fiche S -listalla. Sille listataan henkilöitä, joita pidetään mahdollisina uhkina kansalliselle turvallisuudelle.

Tutkijoiden mukaan pääpoliisiaseman hyökkääjä oli ollut tiivissä yhteyksissä imaamiin ennen veritekojaan.

Epäilyjä poliisin omissa riveissä

Erityistä huolta on nostattanut, että hyökkääjä toimi tietotekniikka-asiantuntijana poliisin tiedusteluyksikössä ja hänellä oli pääsy arkaluonteisiin tietoihin.

Tutkijat ovat löytäneet hyökkääjän hallussa olleen USB-tikun, johon oli ladattu Isis-ääriliikkeen videoita ja kymmenien poliisien tietoja.

Tapaus on herättänyt myös huolta islamilaisesta radikalisoitumisesta poliisin riveissä.

Uutistoimisto AFP kertoi perjantaina, että viranomaiset olivat takavarikoineet palveluaseet kahdelta poliisilta, joiden epäiltiin radikalisoituneen.

Le Parisien -lehti puolestaan kertoi (siirryt toiseen palveluun), että 19 sisäministeriön työntekijää on valvonnan alla islamilaiseen radikalisoitumiseen liittyen.

Määrä on marginaalinen, kun ottaa huomioon, että sisäministeriölle työskentelee 149 000 poliisia ja agenttia, lehden poliisilähde huomauttaa.