1. yle.fi
  2. Uutiset

Nobel-palkittu suomalaistutkija Bengt Holmström: Oli vain ajan kysymys, milloin tämä kolmikko voittaa taloustieteen Nobelin

Holmström tuntee voittajakolmikon hyvin, sillä he ovat olleet työkavereita huippuyliopisto MIT:ssa.

Nobelin palkinnot
Bengt Holmström
Suomalaistutkija Bengt Holmström (kuvassa) voitti taloustieteen Nobel-palkinnon vuonna 2016. Tämän vuoden voittajat ovat hänen läheisiä työkavereitaan.Laura Railamaa / Yle

Tämän vuoden taloustieteen Nobel-palkinnon voittajat eivät tulleet yllätyksenä suomalaisekonomisti Bengt Holmströmille. Hänen mukaansa oli vain ajan kysymys, milloin kolme köyhyystutkijaa voittaisi Nobelin palkinnon.

Taloustieteen Nobel-palkinto annettiin tänään köyhyystutkimuksen työryhmälle, johon kuuluvat intialainen Abhijit Banerjee, ranskalainen Esther Duflo ja amerikkalainen Michael Kremer.

– Palkinto meni poikkeuksellisen tiiviille ryhmälle, taloustieteen professori, Nobel-tunnustuksen itsekin saanut Bengt Holmström sanoo.

Kolmikko on perustanut taloustieteen saralla uraauurtaavan laboratorion, joka tutkii köyhyyttä kokeellisesti. Mallia on otettu lääketieteen näyttöpohjaisesta tutkimuksesta.

Köyhyyslaboratorion tutkimuksella on ollut vaikutusta myös poliittiseen päätöksentekoon.

– He ovat noudattaneet Nobelin perusajatusta: he ovat todella yrittäneet parantaa maailmaa ja selvittäneet, mikä toimii ja mikä ei, Holmström sanoo.

Holmström kuvailee kolmikon tutkimusta normatiiviseksi eli neuvoa-antavaksi. Tarkoituksena ei siis ole vain selittää, mitä tapahtuu, vaan tavoitteena on keksiä keinoja talouden parantamiseksi.

– Harvoin näkee näin selkeän idean, jota on systemaattisesti kehitetty ja toteutettu yli 20 vuotta.

Duflo sai palkinnon ansioistaan, ei siksi että on nainen

46-vuotias Duflo on vasta toinen nainen voittajien joukossa. Holmström ei usko, että sukupuolella oli vaikutusta valinnassa.

– Duflo sai palkinnon, koska hän on keskeisessä osassa tässä työssä. Hän on köyhyyslaboratorion sielu, kuvailee Holmström.

Banerjeen, Duflon ja Kremer ovat Holmströmin työkavereita yhdysvaltalaisesta huippuyliopistosta MIT:sta. Holmström kuvailee suhdettaan kolmikkoon hyvin läheiseksi.

– Olen tuntenut Banerjeen ja Duflon koko sen 25 vuotta, mitä olen ollut MIT:ssa. He asuvat tässä ihan nurkan takana. Me taloustieteen tutkijat olemme hyvin tiivis yhteisö, sanoo Holmström.

Tunnustusta kutsutaan yleensä taloustieteen Nobeliksi, vaikka Nobel ei testamentissaan määrännyt palkintoa annettavaksi taloustieteessä. Ruotsin keskuspankki alkoi jakaa palkintoa vuonna 1969.

Lue lisää:

Taloustieteen Nobel-palkinto kolmelle köyhyystutkijalle – ranskalainen Esther Duflo on nuorin koskaan palkittu ja vasta toinen nainen

Lue seuraavaksi