1. yle.fi
  2. Uutiset

Turku nappaa konstit B-korista, jos säästöjä ei muuten synny: kaupunkifillareista voidaan luopua ja funikulaari muuttaa maksulliseksi

Turku aikoo toteuttaa 95 erilaista toimenpidettä säästääkseen 59 miljoonaa euroa vuoteen 2023 mennessä.

Turku
Ett 50-tal lånecyklar är parkerade på Domkyrkotorget i Åbo. Folk står med paraplyer och väntar på att få börja använda dem.
Turussa on laitettu säästökohteet poikki ja pinoon. Vappuna 2018 käyttöönotetut kaupunkipyörät on mainittu listauksessa "tunnistetuista toimenpiteistä, joita ei esitetä käynnistettäväksi tässä vaiheessa". Arkistokuva.Linus Hoffman / Yle

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve on esitellyt Turun ensi vuoden talousarviota ja talouden sopeuttamisohjelmaa kaupunginvaltuustolle.

Turun kaupunki joutuu vyönkiristyslinjalle ja on julkaissut 95-kohtaisen sopeutustoimen listan, jotta säästöjä syntyisi.

Pahnan pohjimmaisina B- ja C-korien anti

95 kohdan sopeutumislistan lisäksi on listattu asioita niin sanottuihin B- ja C-koreihin.

B-koriin on listattu tunnistettuja toimenpiteitä, joita ei esitetä käynnistettäväksi tässä vaiheessa.

Kaupunkilaisia kiinnostanee, että B-koriin on nakattu esimerkiksi kaupunkipyöräjärjestelmä.

Paperiin on kirjattu mahdollisuus luopua kaupunkipyöräjärjestelmän vakiinnuttamisesta ja siirtämisestä osaksi Föliä. Mainitaan myös kaupunkipyöräjärjestelmän lakkauttamisen mahdollisuus 2021 nykyisen sopimuksen päättyessä.

Ilmaiskyydit Kakolanmäelle voisivat pian olla historiaa

Kaupunkiympäristötoimialaa koskevia listauksia ovat edellä mainitun lisäksi ehdotus funikulaarin muuttamisesta maksulliseksi ja siirtämiseksi osaksi Föliä sekä joukkoliikenteen palvelutason tarkistaminen. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi linjojen vuorovälien harvennuksia ja/tai lakkautuksia.

Turun Kakolanmäen Funikulaari eli rinnehissi.
Hieman takkuillen alkanut rinnehisseily voi tiukassa tilanteessa muuttua maksulliseksi Turussa. Arkistokuva.Paula Collin / Yle

B-korista voidaan listauksen mukaan tarvittaessa kaivaa esiin myös kaupungin leirikeskuksista luopuminen sekä kaupungin Brysselin (siirryt toiseen palveluun) ja Pietarin (siirryt toiseen palveluun) toimipisteiden ottaminen tarkasteluun.

Säästökoura kahmaissee lopulta C-koristakin, jos pakko on. Sinne on listattu lyhyesti kaikkia toimialoja koskien harkinnanvaraisesta toiminnasta luopuminen.

Säästölista löytyy kokonaisuudessaan Turun kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue vielä nämäkin:

Turun funikulaari toimii vaihtelevasti

Turun kaupunkipyörä tulee vappuna – tältä Fölläri näyttää ja tuntuu, katso video

Lue seuraavaksi