1. yle.fi
  2. Uutiset

STTK esittää sivukulujen poistamista yrittäjiltä, jotka palkkaavat yli 55-vuotiaita työntekijöitä

STTK:n hallitus esittää myös, että työnantajien pitäisi jatkossa kertoa kriteerit, joilla irtisanottavat valitaan.

STTK
Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esittää sivukulujen poistamista yrityksiltä, jotka palkkaavat yli 55-vuotiaita.All Over Press

Suomen toimihenkilöiden ammatillinen keskusjärjestö STTK esittää sivukulujen määräaikaista poistamista yrittäjiltä, jotka työllistävät yli 55-vuotiaan työttömän.

– Olemme laskeneet, että jos työnantajan sivukulut poistuisivat esimerkiksi vuodeksi, ja jos sen seurauksena kymmenen prosenttia yli 55-vuotiaista työllistyisi, se merkitsisi 6 000 työllistä lisää, puheenjohtaja Antti Palola sanoo STTK:n tiedotteessa.

Hallitus tavoittelee tällä kaudella 75 prosentin työllisyysastetta. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen on tarkoitus vahvistaa omilla päätöksillään työllisyyttä 60 000 uudella työllisellä nelivuotisen kauden aikana.

STTK sanoo, että taloudellinen kannuste työnantajille on yksi keino ikääntyvien työllisyyden vahvistamiseksi.

Suomessa alhainen työllisyys on koskenut nimenomaan ikääntyneitä työntekijöitä. 55–64-vuotiaiden työllisyysaste Suomessa oli toissa vuonna 62,5 prosenttia, kun taas Ruotsissa samanikäisten työllisyysaste oli 76,4 prosenttia.

STTK ei ole ainoa, joka on ollut huolissaan ikääntyneiden työllisyydestä. Työministeri Timo Harakka (sd.) esitti Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että yli 50-vuotiaille olisi tarjottava jatkossa korotettua palkkatukea.

Korotetussa palkkatuessa julkinen sektori korvaisi suuremman osan palkasta työnantajalle kuin nuorempien työntekijöiden osalta.

STTK esittää myös yt-menettelyn täsmentämistä jatkossa. Esityksen mukaan työnantajan pitäisi perustella jatkossa, miten työ on vähentynyt yrityksessä ja kertoa kriteerit, joilla irtisanottavat valitaan.

Lue lisää:

Timo Harakka haluaa yli 50-vuotiaille työnhakijoille "kokemusedun" – Suomen työmarkkinoilla on ikäsyrjintää, työministeri sanoo

Lue seuraavaksi