Hyppää sisältöön

Nuorisosäätiön taloussotkuista jättimäinen oikeusvyyhti – kymmeniä säätiön kumppaneita haastettu oikeuteen

Nuorisosäätiö pyytää oikeudelta kauppojen perumisia, varojen palauttamisia ja sopimusten mitätöintiä. Nuorisosäätiö vaatii miljoonia euroja myös entisiltä johtajiltaan.

Helsingin Herttoniemessä pääkonttoriaan pitävän Nuorisosäätiön omistamissa asunnoissa asuu yli 4000 nuorta. Kuva: Riikka Kurki / Yle

Nuorisosäätiö on käynnistänyt Suomen oloissa poikkeuksellisen laajan oikeusvyyhdin. Säätiö on jättänyt kymmeniä kanteita Helsingin käräjäoikeudelle.

Kanteissa säätiö vaatii muun muassa lainojen perumisia, sopimusten mitätöintejä sekä varojen palauttamista. Kanteet kohdistuvat sekä säätiön entiseen johtoon että muihin yhteistyökumppaneihin.

Haastehakemuksissa esitetyt taloudelliset vaatimukset ovat yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.

Kannetulvan taustalla ovat Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan Jari Laineen mukaan edellisen johdon tekemät sopimukset ja aiheettomaksi katsotut maksut.

– Merkittävä osa kanteista liittyy tapauksiin, joissa säätiön varoja on käytännössä lahjoitettu tai annettu väärin perustein ulkopuolisille tahoille, sanoo Jari Laine.

Laineen arvion mukaan taloudellisesti järjettömät sopimukset, ylihintaiset kiinteistökaupat, aiheettomat palkkiot ja muut epäselvyydet ovat aiheuttaneet Nuorisosäätiölle yli sadan miljoonan euron taloudelliset haitat.

Osa kanteista liittyy poliisin tutkimiin liiketoimiin

Osa kanteista liittyy tapahtumiin, joita Helsingin poliisi ja keskusrikospoliisi tutkivat.

Näihin kuuluvat esimerkiksi Virossa tehdyt kiinteistökaupat, joissa on maksettu miljoonien eurojen ylihintaa tai varoja on kadonnut suuria summia pöytälaatikkoyhtiöihin.

Säätiö myös vaatii palauttamaan muun muassa rahoja, jotka on maksettu sen mukaan aiheettomina konsulttipalkkioina.

Erikoisen kannevyyhdin muodostaa myös puolalaistahojen kanssa tehdyt liiketoimet, joihin liittyy ylihintaisia kiinteistökauppoja Helsingissä ja Virossa.

Kanteiden kohteena on kuitenkin myös suuri ruotsalainen pankki ja suomalainen työeläkeyhtiö.

Jari Laine aloitti Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana kesällä 2018. Hän sai johdettavakseen säätiön, joka oli keskellä vakavia talousvaikeuksia ja useita rikostutkintoja. Kuva: Jyri Hänninen / Yle

Säätiö hakee miljoonien palautuksia Ilmariselta ja Svenska Handelsbankenilta

Nuorisosäätiö pyytää esimerkiksi oikeutta määräämään, että työeläkeyhtiö Ilmarinen palauttaa sille lähes kahden miljoonan euron lainasumman, jonka säätiö on maksanut.

Kannetta perustellaan sillä, että velanmaksun aikana Nuorisosäätiö on ollut maksukyvytön. Maksamalla Ilmariselle lainan Nuorisosäätiö on kanteen mukaan “sopimattomasti suosinut Ilmarista toisten velkojien kustannuksella”.

Nuorisosäätiö pyytää oikeutta myös velvoittamaan, että Svenska Handelsbank palauttaa yli 4,3 miljoona euroa Nuorisosäätiön maksamia lainoja. Kannetta perustallaan sillä, että pankilta otettu laina on käytetty säätiön toiminnan tarkoituksen vastaiseen toimintaan.

Nuorisosäätiön kanne on Ilmarisen näkemyksen mukaan perusteeton. Handelsbankenista kerrottiin Ylelle, että pankki on tutustunut haastehakemukseen vasta "pintapuolisesti", minkä takia pankki ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Nuorisosäätiön entisten johtajien poliisitutkinta alkoi lahjusepäilystä, jonka rahavirrat kulkivat Ylen tietojen mukaan grafiikassa kuvatulla tavalla. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lisää kanteita luvassa

Kanteiden kohteina on varsin monenkirjava joukko ihmisiä ja yrityksiä.

Nuorisosäätiö vaatii esimerkiksi kahdessa kanteessa entisiä johtajiaan eli Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista palauttamaan yhteensä lähes viisi miljoonaa säätiön varoja.

Lisäksi kanteita on nostettu urakoitsijoita ja yksityisiä lainoittajia kohtaan.

Poliisi epäilee Haaroa ja Nousiaista useista talousrikoksista laajassa rikostutkinnassa, jossa on toistakymmentä epäiltyä.

Jari Laine arvioi, ettei Suomessa ole koskaan aiemmin jätetty yhtäaikaisesti näin montaa ja isoa kannetta.

– Jos huomioidaan kanteiden ja vaatimusten määrä, niin todennäköisesti tässä laajuudessa vastaavaa ei ole nähty aiemmin Suomessa, Laine sanoo.

Myös kanteiden perustelut ovat osin poikkeuksellisia. Nuorisosäätiö on tiettävästi ensimmäinen suomalainen säätiö, joka on yrityssaneerauksessa.

Useissa kanteissa takaisinsaanteja perustellaan juuri insolvenssioikeudella eli maksukyvyttömyystilanteissa sovellettavalla lainsäädännöllä.

Jari Laineen mukaan lisää kanteita on myös luvassa.

– Nyt jätetyt kanteet koskettavat vain Nuorisosäätiötä. Seuraavaksi selvitämme, minkälaisia taloudellisia haittoja on aiheutettu muun muassa säätiön tytäryhtiöissä.

– Toivottavasti perusteettomat suoritukset palautetaan vapaaehtoisesti, Laine sanoo.

Juttuun on lisätty Handelsbankenin kommentti.