1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Rinne alkoi säästää eläkettä 23-vuotiaana ja Matti Leppänen 32-vuotiaana, molemmat aikovat jatkaa – "Jos lopettaa, kulut syövät tuoton"

Vapaaehtoinen eläkevakuutus on nyt yli nelikymppisten juttu. Uusia ei enää haluta ottaa.

eläkevakuutus
Mies laittaa satsumia kaupan hyllylle.
Pekka Rinne viihtyy Turussa K-Market Ilpoisten kauppiaana eikä suunnittele ennenaikaiselle eläkkeelle vetäytymistä.Yrjö Hjelt / Yle

Lietolainen Matti Leppänen otti vapaaehtoisen eläkevakuutuksen 15 vuotta sitten. Hän säästää vakuutukseen reilut sata euroa kuukaudessa.

– Se oli helppo tapa aloittaa säästäminen, ja pankin vahvasti markkinoima.

Leppänen oli tuolloin tekemässä asuntokauppaa ja tarvitsi asuntolainaa. Hänen mukaansa pankista annettiin ymmärtää, että asuntolainan saa edullisemmin, jos ottaa samalla vapaaehtoisen eläkevakuutuksen.

– Vähän niin kuin pakkomyytiin se eläkevakuutus. Tuotiin selkeästi esille, että asuntolainan marginaaliin vaikuttaa vahvasti, jos ottaa samalla eläkevakuutuksen.

Kuinka paljon eläkevakuutuksen ottaminen sitten lopulta vaikutti lainamarginaaliin, jäi epäselväksi.

– Sitä en saanut koskaan tietää.

Ohjelmistoyrittäjänä nykyään työskentelevä Matti Leppänen sanoo olevansa silti tyytyväinen, että otti aikoinaan eläkevakuutuksen.

– Olen tyytyväinen erityisesti siihen, että aloitin niin nuorena, vähän yli 30-vuotiaana.

Nykyisin uusia eläkevakuutuksia ei juuri myydä. Silti suomalaisilla on edelleen yli 700 000 vapaaehtoista eläkevakuutusta.

Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2017 niissä oli suomalaisten varoja kiinni noin 14 miljardia euroa.

Hyvä tuuri sijoituksissa

Turkulainen kauppias Pekka Rinne alkoi säästää eläkeikää varten vieläkin nuorempana. Rinne otti vapaaehtoisen eläkevakuutuksen jo 23-vuotiaana. Siitä on nyt 19 vuotta.

Innostuksen eläkesäästämiseen Rinne oli saanut vanhemmiltaan. Aluksi summa oli 50 euroa kuukaudessa, nyt huomattavasti enemmän.

– Pyrin laittamaan vähintään 4 000 euroa vuodessa eläkevakuutuksiin.

Pekka Rinteellä on kaksi yksilöllistä, vapaaehtoista eläkevakuutusta. Rahat sijoitetaan hajautetusti erilaisiin rahastoihin. Hän on tyytyväinen eläkesäästöjensä kehittymiseen.

– Minulla on käynyt hyvä tuuri. Olen saanut vuotuista tuottoa 10–15 prosenttia, mutta tiedän toisenlaisiakin tapauksia.

Yksi syy siihen, että Rinne aikoinaan aloitti eläkevakuutuksiin säästämisen, oli usko lakisääteisten eläkkeiden hiipumiseen.

– Lakisääteiset eläkkeet ovat pudonneet, enkä usko, että tulevat kasvamaan. Olen miettinyt, että eläkesäästäminen täydentää lakisääteistä eläkettä.

Mies tietokoneen ääressä.
Ohjelmistoyritys Inoin toimitusjohtaja Matti Leppänen on tyytyväinen siihen, että aloitti eläkesäästämisen tarpeeksi nuorena. Yrjö Hjelt / Yle

Pitkän tähtäimen suunnitelma

Sen enempää Matti Leppänen kuin Pekka Rinnekään eivät ole vielä päättäneet, minkä ikäisinä ja kuinka nopeasti he aikovat eläkesäästönsä nostaa.

Tarkoituksena ei ole kuitenkaan jäädä eläkkeelle mahdollisimman aikaisin, vaikka miehet voisivat alkaa nostaa eläkesäästöjä jo 63-vuotiaana.

– Olen miettinyt, että tämä on pitkän tähtäimen säästämissuunnitelma. Ei ole ollut tarkoituksena rikastua, Pekka Rinne sanoo.

Pekka Rinne ja Matti Leppänen sanovat, että eläkesäästäminen oli 2000-luvun alussa silloisten nuorten aikuisten eli nykyisten yli nelikymppisten juttu. Kumpikaan ei tunne yhtään nuorta, jolla olisi vapaaehtoinen eläkevakuutus.

– Ei nuoremmat tuttavat laita eläkesäästämiseen rahaa, Rinne sanoo.

– Kun eläkesäästämisen ehtoja tiukennettiin, ei se enää kiinnosta. On tullut muita sijoitusmuotoja edullisemmilla kuluilla vaihtoehdoksi, Leppänen toteaa.

Asia kävi selväksi myös Ylelle, kun etsimme haastateltavia tähän juttuun. Yhtään alle kolmekymppistä vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ottanutta emme löytäneet.

Myös Finanssialan keskusliiton tilastot kertovat eläkevakuutuksen myynnin hiipumisesta.

Yksilöllisen eläkevakuutuksen uusmyynti, tieto esitetty grafiikkana.
Kimmo Gustafsson / Yle

Toinen pitää kuluja tolkuttomina, toinen kohtuullisina

Pekka Rinne pitää eläkevakuutusta hyvänä tapana säästää tulevaisuutta varten. Kulut ovat parin prosentin luokkaa, mutta Rinteen mielestä se on ok.

– En pidä kulujen osuutta liian isona. Kyllä nekin palkkion ansaitsevat, jotka näitä sijoituksia hoitavat. Ja olen saanut ihan varainhoidollistakin apua.

Matti Leppänen on omasta yli kahden prosentin korvauksestaan toista mieltä.

– On tolkuton kulu, kun itse kuitenkin joutuu seuraamaan osakemarkkinoita ja tekemään eläkevakuutukseensa ne allokaatiomuutokset (siirryt toiseen palveluun).

"Säästämistä kannattaa jatkaa"

Matti Leppänen ei osaa sanoa, onko onnistunut vakuutussäästöjensä sijoittamisessa hyvin vai huonosti.

– Vaikea sanoa, vuotuinen tuotto on ollut viiden prosentin luokkaa. Pääasia, että säästää hyvin pitkän aikaa, niin saa siihen korkoa korolle.

Hän sanoo kuitenkin suoraan, että jos hänet nyt pantaisiin uudelleen eläkevakuutuksen valintatilanteeseen, hän valitsisi toisin.

– Nyt en ottaisi eläkevakuutusta, koska etsisin sellaisen sijoitusvaihtoehdon, jossa kulut ovat selkeästi pienemmät.

Sekä Matti Leppänen että Pekka Rinne aikovat kuitenkin edelleen jatkaa eläkevakuutukseen säästämistä.

– Koen, että on järkevää jatkaa maksamista. Jos lopettaa, kulut syövät sen tuoton, Pekka Rinne sanoo.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu kello 23.00.

Lue lisää:

Kuulutko niihin 700 000:een, joille myytiin vapaaehtoinen eläkevakuutus? Jatkaako vai lopettaa maksut – 9 kysymystä ja vastausta

Lue seuraavaksi