Katalonia heräsi mielenosoitusten jälkeiseen aamuun – Mitä nyt tapahtuu? Kolme kysymystä Katalonian itsenäisyysjohtajien tuomioista

Sadattuhannet katalaanit osallistuivat protesteihin, joissa vastustettiin itsenäisyysjohtajien tuomioita.

Tuomioiden julistamisen jälkeen ihmiset kerääntyivät Barcelonan kaduille lohduttamaan toisiaan ja osoittamaan mieltä. Kuva: Maija Salmi / Yle

BARCELONA Kun tieto katalaanijohtajien tuomioista kiiri maanantaiaamun ensimmäisinä tunteina, kadut täyttyivät nopeasti mielenosoittajista eri puolilla Kataloniaa.

Katalaanijohtajat saivat 9–13 vuoden tuomiot kaksi vuotta sitten lokakuussa pidettyyn itsenäistymisäänestykseen liittyen.

Barcelonassa järjestettiin sekä suurmielenosoituksia että pienempiä protesteja tuomioita vastaan. Lisäksi mielenosoittajat katkaisivat teitä ja junaratoja.

Protestoijat valtasivat myös Barcelonan lentokentän, mikä haittasi lentoliikennettä. Yli sata lentoa jouduttiin perumaan.

Myös tänään osa lennoista on peruttu.

Kentällä poliisi laukaisi ilmaan kyynelkaasupommeja ja mielenosoittajat repivät irti muun muassa vaahtosammuttimia, joilla he suihkuttivat poliiseja.

Protesti Barcelonan lentokentällä yltyi maanantaina rajuksi. Kuva: Pau Barrena / AFP

Mielenosoittajien etulinja lentokentällä koostui etenkin nuorista. Protesti päättyi vasta myöhään maanantai-iltana.

La Vanguardia -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa lentokentällä loukkaantuneista ainakin 78 ihmistä tarvitsi sairaalahoitoa.

Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan koko viikon.

Katalaanijohtajien oikeudenkäynti on Espanjan demokratian ajan merkittävin. Yle listasi kolme tuomioihin ja niiden seurauksiin liittyvää kysymystä:

1. Miten kovina tuomioita voidaan pitää?

Alun perin tuomittuja syytettiin kapinasta, josta tuomio olisi voinut olla jopa 25 vuotta vankeutta.

Kapinasyytteet kuitenkin hylättiin aiheettomina, ja lopulta tuomiot tulivat kansankiihotuksesta.

Lisäksi osa poliitikoista sai tuomion julkisten varojen väärinkäytöstä itsenäistymisäänestyksen järjestämiseksi.

Näistä rikoksista tuomiot ovat lähellä maksimirangaistusta ja siksi niitä voidaan pitää kovina.

Varsinaisten vankeustuomioiden lisäksi joillekin tuomituille langetetut sakkorangaistukset ovat merkittäviä.

Esimerkiksi päivää ennen Katalonian yksipuolista itsenäisyysjulistusta eronnut aluehallinnon entinen yritysministeri Santi Vila vältti vankilan, mutta hänet määrättiin maksamaan 60 000 euron sakot.

Tuomituilta on myös evätty mahdollisuus osallistua politiikkaan.

Entinen Katalonian varapresidentti Oriol Junqueras valittiin viimeisissä EU-vaaleissa parlamenttiin, mutta hän ei ole voinut vangittuna osallistua sen toimintaan.

Tällä hetkellä Euroopan unionin tuomioistuin tutkii, onko Espanjalla oikeus evätä hänen toimintaansa EU-parlamentissa.

Sama koskee maanpaossa Belgiassa elävää entistä aluejohtajaa Carles Puigdemontia, josta annettiin tuomioiden jälkeen kansainvälinen pidätysmääräys.

Claudia Bas (vas.) saapui Barcelonan keskustaan osoittamaan mieltä vanhempiensa Francesc Basin ja Maria Cutrinan kanssa. Koko perhe kertoi itkeneensä, kun he kuulivat tuomioista. Kuva: Maija Salmi / Yle

2. Voivatko syytetyt valittaa tuomioista?

Tuomitut kiistivät kaikki syytteet, ja he aikovat valittaa tuomioista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Prosessi ei kuitenkaan ole helppo.

Ensin valituksen pitää mennä läpi Espanjan perustuslakituomioistuimessa.

Tuomioissa on kuitenkin otettu huomioon mahdollinen valitusprosessi.

Oikeuden päätöksessä on yhteensä 493 sivua, joista lähes 200 on käytetty tuomioiden perusteluun.

Näin valittamisesta on yritetty tehdä mahdollisimman vaikeaa.

Vaikka valittaminen onnistuisi, on se hidas ja mahdollisesti vuosien pituinen prosessi.

Tällä hetkellä todennäköiseltä vaikuttaa kuitenkin se, että osa katalaanijohtajista pääsee jo pian suorittamaan tuomiota ehdonalaiseen tai osittaiseen vapauteen.

Mellakkapoliisit seisoivat vartiossa lentoasemalla Barcelonassa maanantaina. Protesti sekoitti pahoin lentoja kentällä. Kuva: Lluis Gene

3. Mitä nyt tapahtuu?

Heinäkuussa julkaistussa mielipidemittauksessa itsenäisyyttä kannattavien katalaanien määrä oli alhaisin viiteen vuoteen.

Tulos selittyy paitsi pitkään jatkuneella poliittisella umpisolmulla, myös separatistipuolueiden sisäisillä kiistoilla.

Tuomioiden julkistamisen jälkeen separatistit puhaltavat ainakin näennäisesti jälleen yhteen hiileen.

Maanantaiset mielenosoitukset näyttivät jälleen separatistien joukkovoiman.

Moni ennen itsenäisyyteen epäilevästi suhtautunut kertoi muuttaneensa kantansa tuomioiden ja niihin johtaneiden tapahtumien vuoksi.

Nähtäväksi jää kauanko separatistien uusi kukoistuskausi kestää, mutta maanantain tapahtumien valossa on selvää, että itsenäisyysaate elää Kataloniassa kenties vahvempana kuin koskaan.

Siksi separatistipuolueilla on nyt paine näyttää katalaaneille, että ne pystyvät toimimaan yhdessä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Separatistit hakevat myös entistä enemmän kansainvälistä tukea.

Tästä osoituksena oli maanantainen lentokenttäprotesti.

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Barcelonan El Pratin lentoaseman ulkopuolella maanantaina. Kuva: Pau Barrena / AFP

Mielenosoituksen järjestäminen yhdellä Euroopan ruuhkaisimmista kentistä takaa mediahuomion maailmalla.

Etenkin, kun uutiskuvissa näkyy raskaasti aseistettujen poliisivoimien yhteenotot hädin tuskin täysi-ikäisten nuorten kanssa.

Myös julkisuuden henkilöt arvostelivat tuomioita. Näin teki muun muassa separatistina tunnettu jalkapallovalmentaja Pep Guardiola maanantaina julkaistussa videossa (siirryt toiseen palveluun).

Katalonian separatistiliike tunnetaan rauhanomaisena, mutta erityisesti nuoret ja radikaalit aktivistit ovat osoittaneet olevansa valmiita lähes mihin tahansa.

Espanjan hallinnolle Katalonian itsenäistymisliikkeen suitsiminen on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi.

Maassa järjestetään marraskuussa neljännet parlamenttivaalit neljän vuoden sisään ja suhtautuminen Kataloniaan on avainasemassa puolueiden vaalikampanjoissa.

Tuomioita on moitittu Kataloniassa poliittisiksi. Virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez totesi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että tuomiot ovat osoitus siitä, että Espanjan oikeuslaitos toimii puolueettomasti ja "kaikki ihmiset ovat lain edessä samanarvoisia".

Sánchez ei ole ottanut suoraa kantaa siihen, yrittääkö Espanja ottaa käyttöön artiklan 155 ja lakkauttaa kokonaan tai osittain Katalonian itsehallinnollisen aseman.

Pääministeri lausui ympäripyöreästi, että mitään keinoja puuttua tilanteeseen ei suljeta pois.

Korjaus 15.10.2019 kello 12.21: Muutettu "Euroopan unionin korkein oikeus" tekstissä "Euroopan unionin tuomioistuimeksi".

Lisää aiheesta:

Aiheesta aiemmin: