Hyppää sisältöön

Mielenilmaus muuttui rähinäksi Helsingissä – poliisi on ottanut yhden henkilön kiinni

Helsingin poliisin mukaan osa mielenosoittajista ei totellut poliisia. Tapahtumasta on tehty kaksi rikosilmoitusta.

Poliisi oli seuraamassa yleistä järjestystä Turkin suurlähetystön edustalla Helsingissä. Yksi otettiin kiinni. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Helsingin keskustassa iltapäivällä alkanut mielenosoituskulkue on aiheuttanut häiriötä Kaivopuiston lähetystöalueella. Poliisi on ollut paikan päällä ohjaamassa liikennettä ja seuraamassa yleistä järjestystä muutoinkin.

Poliisi on ottanut yhden henkilön kiinni. Hänen epäillään vastustaneen poliisia ja heittäneen kiven lähietäisyydeltä valvovaa poliisia niin, että poliisi oli lähellä loukkaantua.

Poliisin mukaan mielenosoituksessa on heitelty esineitä ja ainakin neljä ikkunaa on rikottu rakennuksessa, jossa sijaitsee Turkin suurlähetystö. Poliisin mukaan rikkoutuneet ikkunat ovat yksityisasuntojen ikkunoita.

Kuva yhdestä mielenosoituksessa rikkoutuneesta ikkunasta. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Tapahtumasta on tehty kaksi rikosilmoitusta. Mielenosoittajat siirtyivät vielä Yhdysvaltain suurlähetystön edustalle osoittamaan mieltään. Poliisi esti pääsyn lähetystön välittömään läheisyyteen, jonka jälkeen mielenosoitus sujui ongelmitta. Poliisi ilmoitti jo aiemmin mielenosoituksen aikana varautuvansa voimankäyttöön.

Kulkue alkoi hajaantumaan hieman ennen kello kuutta iltapäivällä.

Helsingin poliisi tiedotti myöhemmin illalla pyytävänsä tapahtumista silminnäkijähavaintoja ja kertoi tutkivansa tapahtunutta vahingontekona.

Mielenosoituskulkue aiheutti Helsingin keskustassa hetkellisiä liikennekatkoksia iltapäivän ruuhkaliikenteessä.

Liikennekatkoksia on ollut Simonkadulla, Mannerheimintiellä, Aleksanterinkadulla, Unioninkadulla, Etelärannassa, Laivasillankadulla ja Puistokadulla.

Kampintorilta liikkeelle lähteneeseen kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 250 ihmistä. Mielenilmaus päättyi Turkin suurlähetystön luokse, sillä poliisi esti mielenosoittajien siirtymisen rähinöinnin vuoksi Yhdysvaltojen suurlähetystön lähelle.

Mielenilmauksella vastustettiin Turkin sotatoimia Syyrian kurdialueella.

Juttua päivitetty kello 21.20: Lisätty poliisin silminnäkijähavaintopyyntö sekä tieto siitä, että tapahtunutta tutkitaan vahingontekona.