Herätys: Bussien hinnat uhkaavat nousta pienkunnissa, Trump käski Erdogania lopettamaan, koulukiusaaminen näkyy armeijan keskeyttämisissä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Matkustajia linja-autossa.
Paikoin matkustajia voi uhata isokin hinnankorotus.Ismo Pekkarinen / AOP

Bussilippujen valikoima kapenee, miten käy pienten kuntien matkustajien?

Suurten kaupunkien joukkoliikenne kerää yhä enemmän matkustajia, mutta syrjäalueilla vaihtoehdot hupenevat. Viimeisetkin yhteiskunnan tukemat seutuliput ovat poistumassa, ja tilalle tulevien lippujen valikoima on kirjava. Paikoin pientä osaa bussimatkustajia voi uhata isokin hinnankorotus, jos kunta ei tarjoa palveluseteliä poistuvien lippujen tilalle.

Trump käski Turkin presidenttiä lopettamaan hyökkäyksen Syyriaaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käskenyt Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan heti. Trump totesi puhelussaan Erdoganille, että Turkin on saatava aikaan heti tulitauko ja aloitettava neuvottelut tilanteesta kurdien kanssa.

Donald Trump
Donald Trump.Brendan Smialowski / AFP

Booker-palkinto Atwoodille ja Evaristolle

Booker-kirjallisuuspalkinto jaettiin illalla poikkeuksellisesti kahdelle kirjailijalle. Raati palkitsi sekä kanadalaisen Margaret Atwoodin että brittiläis-nigerialaisen Bernardine Evariston.

Margaret Atwood, Bernardine Evaristo, Booker-palkinto
Margaret Atwood ja Bernardine Evaristo Booker-palkintogaalassa.All Over Press

Presidentti Niinistö tapaa rauhannobelistin tänään

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa maan presidentin Sahle-Work Zewden sekä pääministeri Abiy Ahmedin, joka voitti juuri Nobelin rauhanpalkinnon. Niinistö kutsuttiin jo viime vuonna vierailulle Etiopiaan, mutta matka toteutuu vasta nyt.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö vierailee tänään Etiopian pääkaupungissa.AOP

Koulukiusaaminen näkyy armeijan keskeyttämistilastoissa

Armeijan keskeyttäneistä varusmiehistä noin yhdeksän prosenttia on kokenut koulukiusaamista paljon tai usein. Kaikilla palvelukseen astuneista varusmiehistä vastaava luku on viisi prosenttia. Armeija-aika voi nostaa aiemmat koulukiusaamiskokemukset uudestaan esiin, mutta kuraattorin puheille voi armeijassa päästä jopa helpommin kuin monissa kouluissa.

Varusmies sulkeisharjoituksessa
Varusmiespalveluksen keskeyttäneistä yhdeksän prosenttia on kokenut usein koulukiusaamista. Mikko Koski / Yle

Lue 18 tarinaa työstä potilaiden eteen Suomessa

Suomen terveydenhuolto on elänyt viime vuodet historiansa suurinta mullistusta. Selvitimme, miten lääkäreiden ja hoitajien arki sujuu ja miten potilaat perheineen uudistuksen keskellä voivat. 18 tarinassa on mukana myös pieniä oivalluksia siitä, miten palveluja voidaan parantaa.

Kuvakollaasi henkilöistä, jotka kertovat omista kokemuksistaan Suomen terveydenhuollosta.
Kerromme 18 tarinaa potilaista.Yle

Poutaa koko maahan

Tästä päivästä on tulossa poutainen lähes koko maahan. Aurinkokin näyttäytyy Länsi-Lapista maan keskiosaan ja kaakkoon yltävällä alueella. Illalla lounaasta lähestyy sadealue, josta yltänee sadekuuroja etelään ja lounaaseen.

Tiistain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.